От предвидените в бюджета над 33 милиона лева за целева помощ за покупка и ремонт на медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения, към средата на годината са похарчени над 32 милиона лева. Това е било и повод за среща между министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и министъра на здравеопазването Божидар Нанев, на която двамата са обсъдили наложителни краткосрочни мерки за ефективното използване на средствата, съобщи БТА.
Създадена е и работна група, която да се занимава с проблема. Предвижда се контролът да се осъществява, освен от оторизираните за това държавни органи, и от представители на организациите на хора с увреждания. Въпреки затрудненията няма опасност изплащането на този вид целеви помощи да бъде спряно.
Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане е извършил проверки в цялата страна по постъпил сигнал за доставка на аналогови слухови апарати, вместо регламентираните като задължителни цифрови, струващи 406 лв.  Проверката при производителя доказва, че въпросният модел е аналогов с цена на едро 5,15 долара. До Изпълнителната агенция по лекарствата е отправено искане за допълнително становище дали този модел е цифров или аналогов, но до момента отговор не е постъпил. От април 2008 г. до юни 2009 г. са изплатени 133 980 лева за 330 апарата, а постъпилите през юли 2009 г. фактури за още 134 апарата от същия аналогов модел са на стойност 54 000 лева. Докладът от проверката и събраните доказателства по случая са изпратени до Районна прокуратура - град София, за проверка.