Няма опасност да останат без отопление жителите на София, Плевен, Враца и Бургас, както бе съобщено преди седмица. Подготвени са погасителни планове за покриване на задълженията към "Булгаргаз", съобщи за БНР Терзийски. Той уточни, че предвидените квоти за емисиите въглероден диоксид за топлоелектрическите централи не са достатъчни и ще има дефицит ощe през следващата година, а това ще доведе до поскъпване на енергията.
"По отношение на квотите въглероден двуокис, които ще бъдат разпределени на предприятията, още от 2010 г. се очертава дефицит, особено за топлофикационните дружества. Там е в рамките на около 17%. Този дефицит, ако не бъде коригиран при настоящия преглед на плана, преди да бъде одобрен от Европейската комисия, естествено, трябва да бъде покриван чрез закупуване. Това означава, че ще има оскъпяване на енергията, произвеждана от тези дружества", заяви Терзийски.
Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества заяви още, че проблемът може да се реши, като се използва предвидения резерв от квоти за емисиите въглероден диоксид за нови дружества. Асоциацията настоява страната ни да поиска от Европейската комисия удължаване на срока за изпълнение на стандартите.
Иван Ангелов, началник на отдел в екоминистерството, коментира, че ведомството следи дали топлоелектрическите централи изпълняват евроизисквания за емисиите серен диоксид. Очаква се след година да бъдат спрени предприятията Брикел в Гълъбово и ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград.