Това съобщи вчера БТА, цитирайки информация на природозащитната организация. Царският орел е световно обявен за застрашен вид.

Предполага се, че птиците са загинали от токов удар при опит да кацнат върху стълбовете на далекопроводи.

Два от мъртвите орли са открити в района на защитена зона "Каменски баир", югозападно от Сливен. Третият е намерен по долината на р. Тунджа.

Две от птиците са намерени през септември и ноември миналата година, а третата - на 23 февруари т. г. от екипи на БДЗП.

Активисти на организацията участват в мащабни проекти за наблюдение и обезопасяване на най-рисковите за орлите електропроводи в България.

В Кресненско са били отровени белоглави лешояди

Отделно БТА съобщи, че на 12 март в Национален парк "Пирин" близо до град Кресна е намерен бедстващ белоглав лешояд с парализиран крак, със съмнения за отравяне.

Агенцията се позовава на Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ). Ветеринарен лекар, служители на националния парк и екип на ФДФФ са спасили птицата. Тя е транспортирана спешно във ветеринарна клиника в Благоевград, а оттам - в Центъра за диви животни в село Ракитна.

Мъртъв белоглав лешояд, видимо отровен, са открили вчера къмпингуващи туристи край път Е 79 съобщи освен това екоорганизацията.

Той ще бъде аутопсиран в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора, а резултатът ще се използва евентуално като доказателство за престъпното деяние в съда.

Екипът на ФДФФ очаква да бъде документиран вандалският акт и да започне разследване.

Използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено от закона, припомнят от екоорганизацията. Веднъж заложена, отровата може да попадне в подпочвени води, дивеч, растения или ядливи гъби и така да доведе и до смъртта на хора.

През 2016 г. колонията от белоглави лешояди в Кресненския се увеличи и отгледа две малки, които излетяха успешно, допълват от екосдружението. В момента на скалите в пролома мътят две двойки от защитения вид.