COVID-19 настъпва още по-стремглаво. Разпространението на заразата у нас удари тревожни два рекорда за едно денонощие. 182-ма българи са новоинфектирани за последните 24 часа, което е абсолютен пик от началото на епидемията. От тях 69 са в София, което е и рекордно висок брой за града, показва Единната национална система. Направените PCR-тестове са 2538.

Увеличението на случаите се дължи на разхлабването на мерките и на липсата на социална дистанция, категорични са експертите. А връзката между тестовете и заразените е, че изследванията се увеличават заради ръста в случаите и повечето контактни лица.

Според членове на оперативния щаб не е изключен и нов рекорден брой заразени. Все пак се очаква и положителна тенденция - заради връщането на маските на закрито и при спазване на мерките.

Според нови изследвания, у нас циркулират 35 щама на COVID-19, обяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб професор Тодор Кантарджиев. Увеличението на случаите обаче не се дължи единствено на по-заразните мутации. Нито пък на повечето тестове, допълни професорът.

"Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мен ме притесняват тези стойности. Май месец бяхме държавата с най-контролирана инфекция. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки", смята проф. Кантарджиев.

Подобна позиция има и пулмологът д-р София Ангелова, която напомня, че заболяването може да протече тежко:

"Хората и мерките се отпуснаха, а това води до заболяване на рисковите групи. Пациентите с хронични заболявания, особено с белодробни, не бива да прекъсват терапията си. Нека да не се струпват хората. Нека да използват лятото, за да каляват своя организъм с водата и слънцето. Изключително важни са маските в затворено помещение".

Специалистите все още не могат да прогнозират, какво ще е поведението на вируса, когато температурите у нас се повишат трайно. С новите над 180 случая, заразените у нас достигнаха близо 5500. Расте и броят на хоспитализираните - 450 души. Починали са 7 души, а са излекувани 90.

През вчерашния ден има и 21 заразени медици, с което общият им брой вече е близо 450. Според професор Кантарджиев, това вече създава затруднения в някои болници.