За тридесета поредна година в Разлог се проведе Пролетен шампионат на тежковозни коне в България, а състезанието събра десетки стопани и коне от цялата страна.

Вижте снимки>>>

Участниците тази година са около 50, каза за БТА председателят на Сдружението за коневъдство и конен спорт ДВАЛ Костадин Коцаков. Участниците в шампионата бяха разпределени в категории, спрямо тежестта на животните, като започваха от 500 кг до категория 900 кг. Първоначалната тежест, с която трябваше да се справят животните, бе 1200 кг, която постепенно се увеличаваше.

Снимка: БТА

Тежковозни породи коне се отглеждаха в миналото основно в планински райони, с цел работа в гората и транспортиране на трупи, както и в селскостопанската работа, посочи Коцаков. В днешно време отглеждането на тежковозни коне е предимно хоби, като участието на животните в работата е все по-рядко, допълни той.

Хората обичат конете, те са свикнали с това животно, каза преди откриването на шампионата заместник - кметът на Разлог Иван Гюров. Той посочи, че състезанието има дълга история, чието начало е поставено преди три десетилетия.

Снимка: БТА

Колкото до отглеждането на конете, Гюров отбеляза, че от незапомнени времена конете са част от историята на Разлог и околните села и са били неизменна част от ежедневието на хората.

В района се отглеждат не само тежковозни коне, каза още зам.-кметът на общината и допълни, че разложкото село Бачево вече се е наложило като място, познато в цялата страна с конните си бази.