Контрабасистът от Софийската филхармония Борислав Симеонов, който изгуби единия си крак при жестока катастрофа на магистрала "Тракия" през миналото лято, се нуждае от помощ, съобщиха колегите му.

Инцидентът стана на 1 септември м.г. в района на 105-ия километър от аутобана. Симеонов пътувал заедно с още четирима свои колеги, когато колата им била изтласкана от ТИР и се нанизва на разделителната мантинела. 50-годишният музикант бе транспортиран с политравма в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, но се наложи лекарите да ампутират единия му крак. Седмица след инцидента пък в МБАЛ-Пазарджик почина един от колегите му - известният български цигулар и зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци Николай Куманов.

За да се върне на работа на Борислав Симеонов му е необходима специална протеза, чиято стойност от 60 000 лв. е непосилна за него.

"Софийската филхармония посвещава концертите си през месец април на Борко. Борко има още много ноти да изсвири и с много музика да ни вълнува. Всички го очакваме с нетърпение да се върне на сцената – неговата голяма любов! В зала „България“ ще бъде поставена кутия за дарения", допълниха от оркестъра.

Всеки, който желае да помогне на музиканта, може да преведе средства и по сметката му:

Уникредит Булбанк

BG38 UNCR 9660 0055 6159 16

Борислав Симеонов Симеонов

Борислав Симеонов е роден на 24 юни 1968 г. в Русе. Завършва Музикалното училище в града при при Иван Кавалов през 1987 г. и Консерваторията в София при проф Георги Велков. От 1991 до 1994 г. свири в Нов Симфоничен оркестър. Присъединява се към състава на Софийската филхармония през 1994 г. Работил е в Симфоничния оркестър на Люцерн, в Операта в Цюрих, Симфоничния оркестър на Аргал, в камерните оркестри на Тургау и Колегиум Канторум в Цюрих. Специализирал е камерна музика при проф. Венцеслав Николов и лютиерство при Мартин Хилман в Цюрих.