56-годишната лекарка, която е с над 30-годишен стаж и бе шеф на АГ-отделението в тетевенската болница, бе обвинена затова, че на 22 април 2015 г. при водене на раждане, поради немарливо изпълнение на работата си като дежурен лекар и по непредпазливост е причинила смъртта на новородено момиченце на 24 април.

Бебето на родилката Наташа Габровска почина в плевенската болница два дни след раждането в Тетевен. Причината за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

Делото започна в Окръжния съд в Ловеч през април т.г. На заседанията досега бяха разпитани всички свидетели и вещи лица, изготвили съдебно-медицинската експертиза.

Защитата на д-р Байчева поиска изготвянето на нова експертиза, но магистратите отхвърлиха искането. Пледоарията на адвокатката на подсъдимата се проточи 90 минути и завърши с упрек към медиите, че оформяли негативно отношение към гинеколожката.

В последната си дума пред съда д-р Нина Байчева заяви, че не се чувства виновна, съобщиха местният сайт "Ловеч онлайн" и "24 часа".

Окръжните магистрати наложиха условно наказание от 2 години "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок на гинеколожката, но и я лишиха от право да упражнява професията си за срок от 2 години.

Пред журналисти д-р Байчева не пожела да коментира присъдата, каза само, че ще обжалва.  Почернената майка Наташа Габровска, според която присъдата е нелепа, бе твърде разстроена, за да говори.

Решението на Окръжния съд в Ловеч може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.