Специалисти от Института по математика и информатика при БАН и Историческия музей във Велико Търново разработват компютърна игра, наречена "Мисия опълченец". Идеята е учениците, играейки тази игра, да узнават по-любопитни факти, свързани с емблематичния момент от българската история, които не са описани в учебниците за седми клас, където се изучава Руско-турската война.

"Мисия опълченец" е сериозна образователна игра, която е свързана с Руско-турската освободителна война. Тя представлява разказ от първо лице на един опълченец, който се базира на реални исторически факти, събития и дати, обясни пред БНР д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново:

"Чрез играта, използвайки много ресурси, картини, документи и интерпретиран текст, да покажем Руско-турската война в една по-различна светлина. В учебниците е сбито много за тази наистина много важна част от нашата история. Учениците ще влязат като опълченци."

Играта е под формата на дневник на опълченец. Опълченецът е измислен герой, но дневникът е базиран върху исторически факти и реални събития.

"Мисия опълченец" е сериозна педагогическа игра, предназначена за работа в училище. Разделена е на пет части. Първата онагледява отзвука от Априлското въстание по света. Пред играча излиза карта. Кликвайки върху отделните държави, той ще научава каква е била реакцията в тях на бунта на българите. Целта е младите хора да разберат защо се стига до военни действия.

Втората част е посветена на обявяването на войната, сформирането на опълчението и връчването на бойното знаме. Третата част разказва за преминаването на Дунав и освобождаването на Търново, а четвъртата пресъздава битката за Стара Загора, която се явява бойното кръщение на опълчението. Там то дава и първата си жертва. Последната част е посветена на боевете при Шипка.

Всеки компонент завършва с текстова и игрова част, за да могат учениците да затвърждават знанията си. Има и екшън части, разкрива д-р Илия Вълев: "Във форсирането на Дунав сме предвидили игра с руски кораб и играчът ще трябва да маневрира с този кораб по реката, избягвайки различни препятствия. Ще има един топ, който ще стреля към този кораб, и играчът трябва да маневрира, за да избегне изстрелите към него. На Шипка сме предвидили бранителите на Шипка да стрелят отгоре. Каквото има отгоре - камъни, дърве, както е по "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, ще има стрелба, за да могат турците, които се качват към върха, да бъдат спрени."

В компютърната игра са представени различните видове оръжия, с които са си служили руските и турските войски, както и нашето опълчение. Показва се как са изглеждали военните униформи, как са се обучавали опълченците, какви емоции са изпитвали. Включени са и любопитни факти, които не са намерили място в учебниците

Доста любопитен факт - в нощта срещу 11 август, по стар стил, се случва необичайно небесно явление - лунно затъмнение, което доста стряска турските войски. Това е описано от няколко опълченци, реално участвали в бойните действия на Шипка.

"До този момент спорадични изстрели по нашите отбранителни позиции. След като се случва това лунно затъмнение - описано е като кървавочервена луна, турците започват да стрелят срещу луната. Това, може би, стряска турците, защото знаем, че полумесецът е техният герб, а, може би, те виждат лоша прокоба в затъмнението на луната", разказва историкът.

Компютърната игра "Мисия опълченец" се очаква да бъде готова и тествана в училищата във Велико Търново, а след това и в страната още тази учебна година. Проектът е представен на няколко научни конференции и към него интерес са проявили и музеи, които да предлагат играта при ученически посещения.

За разработката фонд "Научни изследвания" към просветното министерство е отпуснал 19 300 лв. Ръководител на проекта е д-р Николай Ноев от Института по математика и информатика при БАН в старата столица. В екипа участват още програмистите Максим Гойнов и Владимир Сапунджиев, както и д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей. При реализацията на идеята са помогнали гл. ас. д-р Стефка Кънчева от ВТУ и учителят д-р Димо Иванов от СУ "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица.