Максимална температура от 34,2 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

От там обясниха, че статистика се води от 1961 г. насам. Досега най-топло на 1 юни е било през 1962 г., когато термометрите са отчели 33,2 градуса. Най-студено на този ден е било през 1997 г. - 8,6 градуса.

Заради топлото време, десетки русенци са колабирали и са потърсили помощ. Всеки втори сигнал днес е свързан със здравословни проблеми, свързани с горещините, твърдят от Спешна помощ.

Климатичното лято започва днес и продължава до 31 август.  Лятно ще бъде времето, с характерните особености за началото на юни, в следващите дни.

Утре дневните температури слабо ще се понижат и ще бъдат от 26 до 30 градуса, само на места в крайните югозападни райони до 31, 32.

В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, освен в Рило-Родопската област и най-вече около Централния Балкан. Там ще има гръмотевични бури, както и локални градушки.

В неделя ще бъде слънчево, с купеста облачност и вероятност за краткотрайни валежи в планините. Дневните температури ще бъдат от 27 до 31, 32 градуса.