Имало е изтичане в някои интернет сайтове на изпитния вариант на националното външно оценяване по български език и литература за 7 клас още по време на провеждането му, съобщи пред журналисти министърът на образованието Галин Цоков.

"Не става въпрос за изтичане на предварителна информация от просветното министерство, а по-скоро това е дело на недобросъвестни квестори", заяви той.

Цоков допълни, че още сутринта са уведомени службите, които проверяват детайлите, а ако бъдат заловени нарушителите, те ще понесат последствията си.

Министърът обяви, че ще се работи и върху промяна на формата на изпита за Националното външно оценяване. По повод ниските резултати от матурите на зрелостниците Цоков заяви, че резултатите трябва сериозно да се анализират и да бъдат взети мерки.

"Всъщност от една година има промяна в скалата за оценка, минимумът за средна оценка е вдигната със 7 точки, което не е малка крачка към по-обективното оценяване на зрелостните изпити, но това съответно води и съответно намаляване и на общата средна оценка на изпитите, защото да речем преди 2 години 50 точки и малко отгоре отговарят на друга оценка, която е по-висока от тази която днес се е получила", каза проф. д-р Галин Цоков.