Близо 48 хиляди зрелостници се очаква да се явят днес на матурата по български език и литература. Изпитът ще се проведе в 750 училища и 4200 класни стаи. По традиция тестът за изпита беше генериран преди минути.

Преди минути в МОН беше генериран тестът за изпита сред близо 6 млн. комбинации в присъствието на министъра на образованието и науката. Това се прави от години наред, като целта е да не изтича темата за матурата.

За интерпретатитвното съчинение се падна тема номер 1 - това е 41-и въпрос, информира БНТ.

За втора поредна година за съчинението и за есето има две отделни теми и това се прави, за да не се объркват учениците.

Матурата започва в 8:30 часа и ще продължи 4 часа. Учениците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка и черен химикал, както и да бъдат в изпитните зали 30 минути по-рано.

Скрийншот: БНТ

Максималният брой точки на матурата, който постигнат зрелостниците, е 100.

Министър Пенов пожела успех, спокойствие и разум на зрелостниците, както и спокойствие за техните родители и на всички заинтересовани около тях.

"Убеден съм в техните умения, убеден съм, че ще се представят добре, защото дългият период на усвояване на знания ще даде своите резултати. На добър час на всички зрелостници", каза образователният министър, цитиран от БТА.

За матурата са ангажирани над 9000 квестори. 

Изпитът по български език и литература е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част - до 60 минути повече.

Тестът по БЕЛ се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включва писане на есе или на интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми.

Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есето не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.