В хода на разследването е установено, че 48-годишният В.Д. е доставял пакети с пари и златни накити, взети от граждани, които били измамени по схемата “роднина е причинил катастрофа със загинал човек”. Той започнал “да работи” в средата на месец май, когато по мобилния си телефон получил оферта от непознат, представил се за търговец, който се занимава с продажби на недвижими имоти и куриерски услуги. Мнимият търговецът предложил на В.Д. да приема пратки от адреси и да ги доставя на определени места. Два дни след офертата дошла и първата поръчка – да се транспортира плик до град Габрово срещу сумата от 300 лв. По време на пътуването куриерът получавал непрестанни напътствия, а малко преди да стигне в града било уточнявано и мястото, където трябва да остави доставката.
След това поръчките започнали да валят. Десет дни по-късно, от жител на Кърджали, били прибрани 2000 лв. и златни накити, за да бъде освободен близък, причинил катастрофа с тежко пострадало дете. На 3 юни жена предала 1300 лв. Последвали пратки с 85 грама златни накити, 1000 лв. и златни накити, 3500 лв., 3000 лв., 2000 лв.
Установено е, че В.Д. бързо схванал, че участва в престъпна измамна схема, но като оправдание за деянията си посочил финансови затруднения. Работата по случая продължава в рамките на образувано досъдебно производство. Извършват се оперативни действия и по регистрирани други измами на територията на областта, като има заподозрени нови лица.
Този случай е пореден повод областната дирекция да припомни на гражданите да не се доверяват към обаждания на непознати лица и в никакъв случай да не предават пари по какъвто и да е било повод.