Минава 8:00 ч, а в Отделението по електрофизиология и кардиостимулация на последния етаж на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център вече има планиран пациент върху операционната маса. Той е на 57 години и отново се доверява на нашия екип, след като преди 2 години има интервенция на три тежки аритмии, които е имал поради проблеми в дясното и лявото предсърдия, довели до влошаване на общото му състояние и влошаване на качеството му на живот. След манипулацията всеки ден е ходил пеша по 15 километра, но преди седмица аритмията се връща с пълна сила до степен, в която на всеки 5 метра днешният ни герой трябва да поспре, за да си почине...

Свързва се отново с началника на Отделението д-р Михаил Протич и на следващия ден вече е на операционната маса, където виртуозните д-р Искрен Гарвански и екипа на Отделението ще започнат сложна манипулация, която ще отстрани проблема.

След боцване на бедрената вена, известна още под научното си название феморална вена, с помощта на катетър д-р Гарвански стига до сърцето на пациента за по-малко от минута. Там намира основната вена в сърцето и нейн клон т.нар. Вена на Маршал, която ще го отведе именно до зоната в миокарда, виновна за аритмиите на пациента, този път в ляво предсърдие. Преминавайки в нея, д-р Гарвански инжектира контрастно вещество, което трябва да даде ключова информация - може ли да се пристъпи към алкохолна аблация на увредената зона. Този тип манипулации - не посредством криоблация или радиофервесцентна аблация (прилагани масово), а алкохолна аблация, се прави на малко места в страната. За последна година обаче екипът на д-р Протич е провел 7 такива процедури, което е още едно доказателство за изключително високото ниво на медицина и специалисти, които работят тук. Целта на процедурата е да прекъсне аритмията чрез предизвикване на малък контролиран инфаркт, който се получава в следствие от инфузията на алкохола. Същият предизвиква спиране на аритмията и премахва симптомите.

Всичко минава повече от добре и екипът установява, че може да премине към манипулацията, при която алкохолната аблация трябва да се направи в зоната на пръстена на митралната клапа. "Може да усетите лека болка в областта на гръдния кош, но тя ще е за минутка", предупреждава д-р Гарвански пациента, който е в пълно съзнание, а в този момент започва да звучи парчето We are the champions на Фреди Меркюри. Процедурата повтаря още 2 пъти през 3 минути, както е по протокол. И това медицинско чудо се извършва с помощта на катетър, който екипът на д-р Протич прокарва през вена, широка колкото косъм - 1 мм. "През цялото време сърцето не спира, а зоната, която бива третирана, се намира в предсърдието, което само по себе си не крие риск за пациента ни", успокоява д-р Протич с усмивка.

Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Манипулацията продължава с нещо още по-впечатляващо. През другото бедро д-р Гарвански прокарва многополюсен катетър с висока плътност на картографиране. Той е снабден с 20 електрода и 5 пипала и се нарича Пентарей. Такъв в София има само тук - в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център и в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Той е част от система за електроанатомичен триизмерен мапинг - Carto Prime и е с последната версия на програмата за картографиране на сърце.

Посредством него започва 3D обемно сканиране на сърцето на пациента в реално време с цел да се установи как функционират различните му зони и как се движи тъканта, както и да се провери доколко успешна е била днешната процедура, както и тази преди 2 години.

Carto Prime притежава хибридна система за картографиране, базирана на импеданс и магнитно стабилизиране. "Така образът, който получаваме, е с точност от 100%, като не се повлиява от движението на тялото и други физиологични фактори - проблем, който само тази система елиминира и ние сме много щастливи, че съвсем скоро ще се сдобием дори с още по-новата, осма версия", отбелязва сърдечно инж. Тодор Бойков по време на тази процедура.

Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Проверката установява, че манипулацията отпреди 2 години е била перфектна, също както и днешната. Образната техника в залата го потвърждава - пулсът на нашия герой вече не прескача и е в идеални за възрастта му граници.

Ако всичко е наред още утре ще бъде изписан, за да може да продължи спокойно с едно от любимите си занимания - да изминава пеша по 15 километра дневно и да поддържа здравето си в абсолютна кондиция!


Материалът е предоставен от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.