"Квадрат 500" бе открит през май миналата година след ремонт на сградата за 27 млн. лв.

"Това е "Квадрат 500". Мазилката пада от таваните! Добре, че няма убити туристи. Някои от етажите са затворени. Позорно е! Милиони бяха усвоени, а мазилката пада и уредничките се цупят, като се снима това", написа Валери Тарандов под снимка на рушащия се таван.

От галерията съобщиха, че става дума за латекса по част от тавана в зали №12 и 13, който е започнал да се рони. Студът и топенето на падналия сняг повредили една от регулиращите атмосферата в сградата инсталации, което довело до подкожушване на тавана и отронване на парчета от мазилката.

“Няма пострадали – нито произведения, нито посетители. Забелязахме навреме проблема, изнесохме творбите и затворихме залите. Алармирахме главния изпълнител на реконструкцията на музея „Главболгарстрой“
, заяви директорката на музея Слава Иванова пред "Монитор".

Сред произведенията на изкуството, които са се намирали в залите на втория етаж,  са скулптури на Андрей Николов и картини на Цено Тодоров, Никола Михайлов и Стефан Иванов.

Помещенията ще бъдат затворени докато трае ремонтът, а той ще е за сметка на строителя, защото сградата има 5-годишна гаранция, уточниха от музея. 

Оттам уверяват, че всички останали зали са безопасни.