Ваксинирането срещу новия коронавирус в много държави няма да осигури стаден имунитет срещу глобалната пандемия тази година, заявиха здравни експерти, като изтъкнаха ограничения достъп в бедните държави, проблеми с доверието и възможни мутации на вируса, предаде Ройтерс.

"Няма бързо да се върнем към нормалното - каза Дейл Фишър от Световната здрава организация пред Ройтерс на конференцията NEXT. - Знаем, че трябва да постигнем стаден имунитет, и то в повечето държави, така че това няма да стане през 2021 г.".

"В някои държави той може да бъде постигнат, но дори тогава няма да има нормализиране, особено що се отнася до граничния контрол".

Стаден имунитет се постига, когато достатъчно хора от населението имат имунитет и заразата не може да се разпространява.

Панду Рионо, епидемиолог от университета на Индонезия каза, че предоверяването във ваксините от страна на някои правителства означава, че стаден имунитет не може да бъде постигнат скоро. В такива случаи се забравя, че пак трябва да се правят тестове и да се обяснява на населението колко е необходимо поведение за избягване на рисковете, защото трябва време, за да бъде обхваната голяма част от населението.

Няколко държави, сред които САЩ, Сингапур, Великобритания и редица членове на ЕС вече започнаха ваксинация срещу новия коронавирус. Първи получават доставки по-богатите държави. СЗО предупреди, че "съществува явен проблем", защото в страните с ниски и средни доходи още няма доставки, пише "24 часа".

Доверието във ваксините също е предизвикателство, както и способността на вируса за мутации, изтъкнаха експерти. Съществуват и логистични проблеми за разпространението на ваксините.