За сформиране на граждански патрули, които да пазят Свиленград от свободията на мигрантите, се коментира тези дни в социалната мрежа. Предложението е на учителя по история Димитър Гилев и среща все повече поддръжници, съобщи "Старият мост".

"Нека не се чака да стане нещо по-сериозно, а да се ограничи свободата им. Тези хора са опасни, те идват буквално от друг свят и не гледат на жената като човек, а като предмет. Ако не се задействат органите, мъжете ще направим граждански патрул. Нали уж сме "Европейска" и "Цивилизована" държава", пише Гилев под поста на Величка Ангелова в една от свиленградските групи.

Жената изразява възмущението си от свободно разхождащите се мигранти, които нагло се занасяли с подсвирквания и намеци към деца и жени по улиците на града ни. "Онази вечер даже имаше и доста пийнали, които правеха скандали и се дърпаха едни на други по центъра. Радвам се, че полицаите бързо реагираха и тръгнаха да ги търсят. Нормално ли е това, че така спокойно се разхождат и причиняват неудобство на хората? Мисля, че са станали доста уверени и нагли вече в държанието си към нас", споделя Величка Ангелова.

По цял ден бежанците седят по новомонтираните скамейки в центъра на града, превръщайки пространството около тях в сметище, тъпчат градинките, неприлично подсвиркват на преминаващите покрай тях жени, негодуват във Фейсбук свиленградчани.

Снимка: Старият мост

Направихме запитване до ръководството на Транзитния център край Пъстрогор, откъдето съобщиха, че е почти пълен. От началото на август ръстът е изключително голям, като потокът е непрекъснат. Обикновено около 2 седмици продължава престоят на мигрантите там, след което биват пренасочвани във вътрешността на страната. В момента в Центъра живеят около 230 души - предимно млади мъже от северноафрикански държави (най-вече Мароко и Алжир), както и от Ирак. До края на миналата година тук престояваха само афганистанци, с които обаче е нямало такива проблеми. Тогава те не наброяваха повече от 50 - 60 души. Както и досега, веднага след като получат регистрационна карта, режимът за бежанците в Пъстрогор е свободен, т.е. могат да излизат и да се движат в района до 22:00 ч. При неспазване на часовия режим се съставя протокол, въз основа на който нарушителят се наказва с изпращане в заведение от затворен тип. Доста били вече съставените протоколи.

Снимка: Старият мост

Очакванията са скоро Транзитният център да изпълни капацитетът си от 300 души, което не се е случвало от няколко години насам. Броят на настанените в миграционните центрове в Любимец и Харманли също е доста увеличен, като и двата са пълни на максимум. В Елхово съвсем скоро също ще заработи Център от такъв тип, за да облекчи останалите.

Медиите всеки ден съобщават за заловени по пътищата на страната микробуси, леки коли, камиони с незаконно преминали границата чужденци. Явно миграционният натиск значително се е увеличил. Тревога буди фактът, че все повече нелегални успяват да преодоляват държавната ни границата.