"Ще обжалвам решението на СЕМ, ще се видим в съда", обяви генералният директор на БНР Светослав Костов два часа, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата му. Той свика пресконференция веднага след заседанието, на което 5-имата членове гласуваха единодушно за неговото отстраняване.

"Решението не е с мисъл за радиото. Защо се взема преди изборите", каза Костов, цитиран от "24 часа". По думите му никой не е упражнявал натиск върху него.

"Някой упражнявал ли е натиск върху СЕМ? Натиск има от СЕМ и от хора, които проверяваме за поръчки. От политици натиск няма", каза още Костов.

"Няма да коментирам защо спря радиото, докато не се произнесе прокуратурата", заяви Костов.

Членовете на СЕМ днес гласуваха единодушно отстраняването на Светослав Костов"И до момента не е ясно какво се случи на 13 септември. Не мога да чакам нарушенията в радиото да станат системни", каза шефът на СЕМ София Владимирова.

Антон Митов, който е директор на архива в БНР, ще е временно изпълняващ длъжността.

Генералният директор Светослав Костов в срок е изпратил своето становище до СЕМ за случилото се в БНР. В него той обяснява, че БНР се разпространява освен чрез "Хоризонт" и "Христо Ботев", също така и от регионални радиопрограми и твърди, че практически не е преустановявано доставянето на "Хоризонт" до слушателите. Също така радиото е било достъпно и чрез интернет страницата.

Костов изтъква, че СЕМ не отчита и фактът, че три от предавателите са спрени за профилактика, а на територията на цялата страна сигналът не е спиран.

В становището си Костов категорично отрича да е знаел, че се е осъществило преустановяването на сигнала на радиото., защото той не се е справил със ситуацията.