"Пет ампутации! Пет пъти приспиват баща ми, а аз с часове тръпна дали ще се събуди и как ще се чувства. Повече от четири години болка! Чаршафът да се опре до раните му, болката която виждам в очите на баща ми и стенанията, не мога да ги опиша. Знам само, че предпочита бъбречна криза пред болката от допир на каквото и да е до раните".

Това споделя 18-годишната Силвана Дончева, дъщеря на 50-годишния Светлозар Дончев, който води неравна битка с болестта на Бюргер (Buerger's Disease). Да я пребори семейството му не смее да мечтае, но се надява поне да облекчи болката му.

Препаратите за лечението му са скъпи и се купуват основно от чужбина, а най-голямо облекчение му носи лечение в Сърбия при билкар. Парите на семейството обаче свършват, съответно и лечението.

В момента работи единствено Силвана, а от напрежението покрай болестта на бащата, малкото ѝ братче започва да проявява признаци, че се нуждае от психолог. За 18-годишно момиче, което тепърва трябваше да мисли за образованието си, вместо как да плаща сметките на семейството, е трудно да се бори само. Затова отново моли добри хора да подадат ръка.

Да им помогнат за това Светлозар Дончев да не изгуби напълно крайниците си, тъй като за момента поне успява да се обслужва сам, но ако не се противодейства на болестта с всички сили и средства, той ще загуби и тази си способност.

Опитали всичко, което лекар или някой, който вече е преминал през това, им каже, те го изпробват. Но признават, че се задъхват дори с битовите сметки.

"Аз съм с много силни болки в областта на кръста и при мен нещата са за болница, но ще чакам изхода за тате и тогава ще търся начини и аз да се лекувам", споделя момичето.

Всеки, който иска да помогне на семейството (от което много отдавна майката отсъства), може да го направи с дарение на сметката му:

IBAN: BG26SOMB91301036661102
BIC: SOMBBGSF
Титуляр: Светлозар Николов Дончев
Revolut: @svetloehzp
Сметка в EasyPay: BG02ESPY40040022598974
Телефоните за връзка със Светлозар са: 0877717471, 0877717406