Жителите и гостите на столицата могат да видят още веднъж впечатляващия светлинен спектакъл "Заедно", показан на 9 май по случай Деня на Европа, по време на Фестивала на светлините LUNAR от 11 до 14 май 2023 г. в София.

Снимки от триизмерното видео мапинг шоу върху фасадата на РИМ в София >>>

По време на събитието ще бъдат представени 23 светлинни творби, които ще превърнат някои от най-известните столични фасади, паркове и площади в галерия под открито небе. Програмата на събитието включва произведения на светлинни артисти от цял свят. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери на фестивала.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

На 9 май 2023 г. бе обявено и началото на Европейската година на уменията. Ето защо Европейският парламент в България дава своята институционална подкрепа на международния конкурс за светлинни артисти под наслов "УмеНИЕ". Участниците в него представят своя поглед за това какви способности са ни необходими, за да бъдем активна част от обществото, как да променим себе си и света около нас, за да живеем в мирно, балансирано и състрадателно общество, в което всеки допринася за колективното благо.

Произведенията на седемте финалисти могат да се видят в паузите между излъчванията на спектакъла "Заедно" по време на Фестивала на светлините LUNAR, а в последната фестивална вечер ще бъдат обявени и тримата победители.

Снимка: БТА

Фестивалът на светлините LUNAR ще се превърне града в огромна галерия под открито небе. Второто издание на този фестивал у нас ще включва 4 видео проекции и 8 статични проекции върху сгради, както и девет светлинни инсталации, интерактивно ателие за рисуване със светлина и светлинен парад.

Известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории, ще провокират въображението и изненадат публиката, чрез своето завладяващо светлинно изкуство.