"Това е много силна болка - да знаеш, че близкият ти човек е в неизвестност. И ти се люшкаш между голямата надежда, голямата вяра, че чудото ще стане, и на моменти и страха, че може и да не се случи това чудо." Това споделя по bTV Светлана Проданова-Каменова, племенница на алпиниста Христо Проданов и сестра на Мариана Масларова. И двамата остават на върха.

Пръв нагоре поема чичо ѝ Христо като част от националната експедиция.

"Когато изкачи Еверест и съобщи, че е на върха, аз се обадих на моята сестра Мариана много радостна по телефона и ѝ казвам: Ето, чичо е качил върха, страхотно! И тя не беше щастлива. И аз казвам: Защо не се радваш? И тя казва: Много е късно и много се притеснявам за него дали ще успее да слезе", каза Светлана.

20 години след след тези събития Мариана Масларова е включена в разширения състав на юбилейната национална експедиция до Еверест, но се отказва от нея и финансира пътуването си сама. В подножието на върха среща българските алпинисти от експедицията, сред тях и Христо Христов - също останал на върха.

При атаката семейство бразилци забелязват, че Мариана спира край Христо и остава там дълго време.

"Ако той е бил жив, може би просто да има човек при него, да не е сам. Ако пък не е бил жив, просто така, да отдаде почит към него", разказва Светлана.

Мариана Масларова е забелязана за последно на няколко метра под върха. "Не могат да бъдат спрени тези хора. Човешкият порив не може да бъде спрян", категорична е Светлана.

Днес бе прекратено издирването на алпиниста Боян Петров, в неизвестност в Хималаите от 13 дни.

"Бог да го прости Боян!", написа един от членовете на спасителния екип Кирил Петков в страницата си във Фейсбук.