Днес се навършват 40 дни от кончината на Негово Светейшество българският патриарх Неофит. В столичната катедрала "Света Неделя" беше отслужена заупокойна литургия, водена от наместник-председателя на Българската православна църква - врачанският митрополит Григорий в присъствието на единадесет митрополити. В храма не бяха митрополитите Игнатий и Йосиф, отбелязва БНТ. 

Паметта на патриарха уважиха служебният премиер Димитър Главчев и председателят на Народното събрание Росен Желязков, политици и общественици. 

Снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" в София първо бе отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след което бе проведена и панихида.

"Бог да прости и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет!", се казва в съобщение от БПЦ-БП.

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Пред журналисти говорителят на Светия синод митрополит Киприан коментира поругаването на гроба на патриарха като каза, че ще се молят за човека, извършил това.

По думите му още не е ясно дали утре ще се определи листата от епископи за сливенски митрополит, защото още не е ясен дневният ред за утрешното заседание.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА