Дворът на централния храм в Дупница от години е превърнат в свърталище на наркомани и бездомни хора, оплаква се архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Около 20 души всекидневно просят и смущават миряните, а жрици на любовта предлагат услуги точно пред Божия храм, разказва свещеникът, цитиран от БНТ. Преди дни пък клошар счупил ръката на полицай, отзовал се на сигнал за сбиване.

Срам и падение - така отец Георги Паликарски определя случващото се в градинката на катедралния храм "Свети Георги Победоносец" в центъра на Дупница.

"Това е и деня, и нощта. Тука е свърталище на бездомни, дори има гастролиращи и от Петрич, и от Сандански, и от Кюстендил, и от Радомир. Дишат лепила, повечето са на бронз. Имаше случай се продаваше и наркотик, и те го препродаваха", споделя отец Георги Паликарски.

Храмът има телени огради и железни порти, които се заключват през нощта. Монтиран е и СОТ на входа. От няколко години има и камери за видео наблюдение.

Отец Георги Паликарски отбеляза. че камерите са сложени по молба на полицията, "за да видим какво става тука, защото вечерно време, особено лятото стават... оргии мога да кажа". "Падение! Пълно падение! Не знам кой как го мисли и го тълкува, но не знам и на кой да се оплача честно да ви кажа - писал съм и до прокуратурата, писал съм и до полицията - всички вдигат ръце."

В началото на месеца, двама бездомници нападнали жена. На място се отзовали двама полицаи. Сега единият е със счупена ръка.

"До там се стигна, че се посегна и на органите на реда, за да пострадат и те", каза отец Паликарски. Полицията многократно се е отзовавала на негови сигнали, но денонощен патрул в двора на храма, който е собственост на църковното настоятелство, не може да бъде осигурен.

От общината в Дупница пък обясниха, че в момента се изгражда кризисен център, в който десетина души, останали без подслон, ще могат да получат временен дом, храна и шанс да се социализират в обществото. Центърът ще е готов догодина.

Следващата стъпка на отец Георги Паликарски за опазване на градинката пред храма в центъра на Дупница е наемането на частна охранителна фирма.