След този час общежитията в Студентския град се заключват, като вратите се отварят в 6 часа сутринта, съобщи bTV. 

Университетите и образователното министерство решиха, че е време да се вземат строги мерки за сигурност и да се наложат ясни правила в студентските общежития, след като на 29 февруари 19-годишният Марио Данчев беше убит в стаята си след сбиване. Студентът от УНСС беше прободен смъртоносно с нож след свада с участието неговия брат близнак и още двама младежи. По случая бе обвинен Илко Радев от Добрич – съквартирант на Марио. 

Ректорът на Техническия университет Марин Христов съобщи, че до месец ще се изготви по-стриктен правилник за вътрешния ред в студентските блокове. Целта е да се засили контролът и сигурността на младите хора, като предстои да бъдат монтирани и камери по всички етажи, допълни още Христов.

Христов съобщи и за множество оплаквания на жители в един от блоковете на ТУ, вследствие на които четирима студенти са били изгонени. Младежите системно пречели с пиянските си прояви на останалите студенти в общежитието.

Близо 40 заведения в Студентския град могат да бъдат затворени, за да се подобри сигурността и да се затегне контролът. Те се намират в самите общежития или в имоти на университети.

Предстоят промени в наредбата за ползване на студентските общежития и столове, с които ще се забрани на вузовете да отдават помещения за заведения и дискотеки.
“В имоти на университетите има над 220 търговски обекта. Близо 40 от тях са кафенета и кръчми”, обясни пред “Труд” кметът на район “Студентски” Димитър Дилчев.