Отрицателните температури в неделната нощ - до минус 9 градуса и от 0 до 5-6 градуса през деня, сковаха натрупалия вчера сняг и заледиха пътищата. Над 800 снегопочистващи машини са на терен, като се почиства и опесъчава, за да се избегнат инциденти. 

Електрозахранването в няколко села в община Благоевград бе прекъснато заради обилния снеговалеж снощи - Зелен дол, Селище, Логодаж, Обел и Клисура. 

Приоритет в почистването на пътищата са автомагистралите, първокласните и второкласните пътища, както и проходите. 

Призивът към шофьорите остава - да пътуват само при необходимост, да карат с повишено внимание и съобразена скорост е да не изпреварват снегопочистващите машини.

По автомагистрала "Тракия" беше възстановено движението за леки автомобили в посока Пловдив, докато камионите над 12 тона изчакват на място.

Няколко села в Благоевград останаха без ток

Снимка: БТА

Тежкотоварните автомобили вече се движат и в двете посоки по автомагистрала "Струма".

Все още е ограничено движението на ТИР-ове през прохода "Превала".

До 13 часа в Смолянска област по пътя Девин - Михалково е ограничено движението на камиони над 12 тона.

Ограничение за камионите е в сила до 17 часа в област Враца. Те могат да преминават по пътя Враца - Ферибот Оряхово и по пътя Плевен - Бяла Слатина - Борован, но задължително с вериги.

Временно е ограничено движението и по пътя Гурково - Велико Търново - прохода на "Републиката при 46-тия километър заради катастрофа. Леките автомобили бяха пренасочени по пътя Гурково-Мъглиж - Казанлък - прохода "Шипка", товарните изчакват на място.

Заради влошените метеорологични условия Паметникът на свободата остава затворен и днес за посещения.

192 снегорина чистиха тази нощ и София. Почистени са булевардите и улиците, по които се движи градският транспорт. Започва чистенето и на вътрешнокварталните улици, съобщи в "Събуди се" по NOVA Николай Кючуков от Столичния инспекторат. Градският транспорт се движи по график. Има само един сигнал за паднало дърво на ул. "Нишава". Шофьори, които искат да се качат на Витоша - хижа "Алеко" и "Златните мостове", трябва да са с вериги на гумите на автомобила. 

Очакват се краткотрайни или незначителни повишения в Черноморски и Западнобеломорски басейн в резултат на снеговалежите вчера, предупреждават от Министерството на околната среда и водите. По-значителни ще са те в долните течения на реките Струма и Марица, както и във водосбора на Доспат. 

След преминаването на студения атмосферен фронт, в следващите дни времето ще остане студено. Снежната покривка, която достигна малко над 20 сантиметра в Плевенско, ще се задържи.

Снежната покривка, която достигна малко над 20 сантиметра в Плевенско, ще се задържи.

Снимка: БТА

Осезаем северен вятър ще се усеща в областите около крайбрежието. Облаците почти над цялата страна бързо ще се разкъсат и денят ще е преобладаващо слънчев.