Болките в гърлото е един от най-честите симптоми в детска възраст, която почти винаги е съпроводена с висока температура - два фактора, твърде притеснителни за родителите и некомфортни за потърпевшето дете. Трябва ли обаче винаги да сме на една ръка разстояние от антибиотика и защо повечето педиатри бързат с тежкия медикамент?

Нужно ли е посещение на лекар при всяко възпалено гърло?

Тъй като симптомите на болно гърло е съпроводено с болка при преглъщане, дразнене на гърлото, температура и общо неразположение, родителите доста често, в желанието си да направят нещо, което да облекчи състоянието на детето си, го водят на лекар. Ако лекарят е достатъчно запознат, той лесно ще отдиференцира вирусната от бактериалната (гнойна) ангина. Ако има съмнение обаче за стрептококова ангина, той трябва да вземе гърлен секрет за изследване и при положителен резултат, почти винаги ще предпише антибиотик. Резултата от изследването отнема три работни дни и докато се установи причинителя на ангината, лекарят, за всеки случай, ще предпише антибиотик. Приемането му със сигурност ще съкрати времето на боледуване, но със сигурност ще увеличи вероятността от повтаряне на ангината. Защо, ще разберете по-долу, но при всички случаи антибиотик "за всеки случай" никога не трябва да се дава.

Преди време някъде прочетох, че лекарите не са виновни за болестта на децата, но със сигурност носят вина за страха, който изпитват родителите. Този страх произтича от заблудата, поддържана от тях, че болките в гърлото често се причиняват от стрептококова инфекция и ако тя не се лекува подобаващо с антибиотик, може да доведе до остър нефрит, ревматична треска или пожизнени заболявания на сърцето. Това, разбира се, е възможно и има множество случаи, описани и в медицинските журнали и наблюдавани в клиничната практика, но те никак не са чести, защото организмът има капацитет да се справи с инфекцията сам, дори без намесата на антибиотици. Дали си заслужава риска? Зависи доколко запознати са родителите с ефектите на антибиотичното лечение и дали познават свойствата и възможностите на имунната система.

Кое причинява болно гърло?

Повечето случаи на болно гърло са предизвикани от вируси, за които няма специфично лечение и те не се лекуват медикаментозно. Има множество спрейове, близалки, пластири и хапчета за смучене, както и сиропи на билкова основа, които имат данни да спомогнат за намаляване на дискомфорта в гърлото, за да може детето да може да се храни и приема по-лесно течности, които са изключително важни при такава инфекция. Но с лекарства или не - защитните сили на организма се справят с острото възпаление за 3-4 дни, след което симптомите отшумяват.

По-рядко срещаната причина за ангина е бактериалната инфекция, като почти винаги става дума за стрептококи. Пеницилиновите препарати се с правят с тази патология до 2 дни, докато естествените кръвни агенти при дете без имунен дефицит или на имуносупресивна терапия - до седмица.

Като цяло болното гърло не е причина за тревога, освен в три определени случая: инфекциозна мононуклеоза, дифтерит и левкемия. Дифтеритът, който в миналото е бил изключително опасен, в наше време е почти изчезнал. За останалите две заболявания има специфични индикации...

Как да направим диагностика на проблема възпалено гърло?

Преди това ще отбележа кое НЕ помага на болното гърло, а точно обратното - може да го предизвика или да засили симптомите: сух въздух от печки или климатици, чест прием на антихистамини, всякакви прахчета за облекчаване на простудата (често съдържат антихистамини), цигарен дим, напрягане на гласа и химическото замърсяване на въздуха в района на живеене.

Вирусната ангина най-често започва с постепенно начало, при което цялата картина на инфекцията се развива за около 2 дни. Първият признак за настъпващо възпаление на гърлото е леко дразнене в областта на мекото небце, съпроводено по-късно от болка при преглъщане. Когато болката обхване цялото гърло, тя често е съчетана и с хрема - обикновено с прозрачни и воднисти секрети. Възможно е да има висока температура, кашлица и увеличени шийни лимфни възли. Намесата на лекаря е уместна, ако симптомите продължат повече от седмица или ако се появят затруднения в дишането.

За разлика от вирусните, бактериалните инфекции се развиват мълниеносно - не за дни, а за няколко часа. Температурата обикновено е висока, увеличават се подчелюстните лимфни възли и болките в гърлото са изключително силни. В този случаи съпътстващи симптоми като хрема, кашлица и др. може и да няма.

Температурното състояние и степента на болка са често индивидуални характеристики. Има деца, които при всяка вирусна инфекция вдигат високи температури и такива, които преминават с ниски стойности при някои бактериални инфекции. Но това, което отличава едното от другото, остава с най-голяма достоверност началото на болестта.

Стрептококова ангина при деца над 4-годишна възраст

В повечето случаи стрептококовата ангина при деца над 4-годишна възраст се разпознава лесно по гнойните налепи по сливиците, които са видими, увеличение на лимфните възли и температура над 39,5 градуса. Гърлото е ярко червено и по него има белезникави петънца, приличащи на парченца извара.

Ако детето съобщава за болки в гърлото с давност повече от седмица, следва да се потърси лекар, за да се изключи по-тежка патология.

Децата под 4годишна възраст може да имат нетипична проява на стрептококова ангина и при тях, особено, ако болестта задълбочи и това пречи на детето да преглъща, е редно да се вземе гърлен секрет и да се приложи антибиотично лечение. Трябва също да се вземе предвид, че само 85% от стрептококовите инфекции се откриват при гърлен секрет, което значи, че фалшиво негативния резултат далеч не е изключение.

Вярно ли е, че стрептококовата инфекция не води до образуването на антитела?

Не, това не е вярно. Въпреки, че антителата, образувани от спонтанното лечение на стрептококова ангина от естествените защитни сили на организма на детето (имунната система) са краткотрайни - до 5 седмици, това понякога е достатъчно, за да се премине безболезнено през зимния сезон, особено, когато инфекцията е разпространена в колективи като детски градини, училища и езикови школи и др.места за извънкласна дейност.

За разлика от това, антибиотикът, убивайки стрептококите, пречи да се формират антитела, а в допълнение забавя и удължава възстановителния период на имунната система и детето става много по-податливо на повторно заразяване със стрептококи, както и от вирусни инфекции, които в зимния сезон се намират в изобилие.

Защо не е добре да се прекалява с антибиотиците от пеницилиновата група

До сега няма случай на стрептококова резистентност към пеницилина, но честия прием на антибиотици от тази група могат да намалят ефективността му към други, по-опасни бактерии.

Ако лекарят предписва пеницилинов препарат за предотвратяване на ревматична треска (при много строга индикация за това), трябва да се има предвид, че режимът на прием трябва да се изпълнява стриктно. Статистика сочи, че по-малко от половината от пациентите се съобразяват с лекарското предписание, а другата половина преустановяват терапията веднага, щом симптомите на болки в гърлото отшумят, "за да не натоварват излишно детето".

Какво е поведението на лекарите при ангина?

Една част от лекарите предписват антибиотик просто за всеки случай, без да чакат резултат от намазката, защото твърдят, че няма да може да се направи качествена профилактика на ревматичната треска, в случай, че резултатът за стрептококова инфекция се окаже положителен.

Другата група лекари изчакват търпеливо резултата и докато не се убедят лабораторно, че детето трябва да приема антибиотик, не го дават. Те отчитат правилно риска от антибиотична злоупотреба и нарастващата антибиотична резистентност в световен мащаб. Предвид това, че случаите на ревматична треска, които се свързват предимно с недохранване, крайна бедност и т.н. в новото време са единични съобщения, предпочитат да не поемат излишен здравен риск, които могат да възникнат в хода на антибиотичното лечение.

Има и трета група лекари, които с няколко изречения разбират за отминалите заболявания на детето, честотата им и тежестта на протичане, на базата на което предписват облекчаващи симптоматиката средства, които нямат странични ефекти, но не предписват антибиотик. Предпочитат да проследяват състоянието на детето в хода на спонтанно излекуване. Разбира се, такива лекари трябва да познават детето и да са в тесен контакт с родителя; трябва да има изградено взаимно доверие.

Какво да предприемат родителите и кога?

Болката в гърлото не се явява сериозно състояние, дори да е причинена от стрептококова инфекция. Не се изисква медикаментозна намеса, освен в случаите на продължително боледуване с допълнителна симптоматика и утежняване на състоянието.

Не бързайте да водите детето на лекар при всяка болка в гърлото и температура. Потърсете специалист само, ако симптомите продължават повече от седмица.

Хидратирайте детето, особено ако болното гърло е придружено с хрема и температура. Водата не е единствено средство, могат да се приема чай, сокове, домашна лимонада, айряни, супи, бульони, компоти и др. Избягвайте газирано, напитки с изкуствени подсладители и овкусители.

Погрижете се за влажността на въздуха. Сухият въздух засилва симптомите.

При нетърпима за детето болка, може да се даде ниска доза парацетамол, но ако това ще свали температурата на детето, по-добре е да потърсите друго средство за облекчаване на болката.

В тази връзка не сваляйте температурата, освен ако не е твърде висока - над 39,5 градуса, защото тя е естествен механизъм за излекуване. Повишаването на температурата с 1 градус увеличава двойно скоростта на придвижване на левкоцитите, убиващи причинителя на инфекцията.