"На всеки 100 заразени четирима умират. Принудени сме да вземем мерки“, така здравният министър Стойчо Кацаров оправда новите мерки и ограничения, наложени вчера от него, които ще влязат всила от 7 септември. 

„Ние не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим и то не заради нарастващия брой заразени, а заради стръмнонарастващия брой на заетите болнични легла и увеличението на смъртните случаи“, категоричен бе Кацаров в предаването „Тази сутрин“ по bTV

Той изтъкна, че ако се бяха ваксинирали много повече хора - над 60% от населението, е можело дори да отменят носенето на маски.

Той уточни, че всички нови мерки са съгласувани с експерти в областта и са възможно най-щадящите и в същото време ефективни. Мерките са съгласувани и с професионални организации, съобразени са и с някои предложения в над 40 становища, които са получили от здравното министерство.

Кацаров добави, че за по-голямата част от мерките съществува възможност за отпаднат, ако персоналът и посетителите на дадено заведение или клуб на ваксинирани или преболедували и представят „зелен сертификат“.

„Ако тези мерки не са достатъчни, за да овладеят епидемичната вълна, ако продължи да нараства приемът в болниците, ще се наложат допълнителни мерки. Националният план предвижда, че ако цялата страна навлезе в тъмночервен сценарии, тогава ще останат да работят само яслите и детските градини“, каза Кацаров.

Обмисля се задължение за предпазване за някои категории професии – за служителите в старческите домове и тези в лечебните заведения“, каза Кацаров.

По думите му това не означава задължителна ваксинация. Обсъжда се регулиране на тези процеси с редовно тестване или сертификат за преболедуване или ваксинация.

Допълнителните пари за служители на първа линия Стойчо Кацаров определи новата методика за определяне на заплащането на първа линия като по-справедлива.

„Преди всеки досег до COVID-19 е бил таксуван с 1000 лв. Ако сте лекар, който работи цял месец в отделение с болни от коронавирус, взимате също толкова като лекарят консултант от друго отделение, консултирал един пациент веднъж“, даде пример Кацаров.

Той обяви, че е възложил събирането на работна група от експерти към МЗ, която да излезе със становище допустимо ли е и при кои пациенти с какви заболявания да се приложи трета доза ваксина. По думите му вероятно ще бъде допусната такава за тези хора.

„Това ще стане вероятно още другата седмица, след като този съвет издаде съответните препоръки“, каза Кацаров.

В същото време той добави, че трета доза няма да бъде предлагана масово.

„Масово прилагане би трябвало да стъпва върху промяна на правилата“, каза Кацаров.