Стотици смъртни заплахи е получил адвокат Красимир Баков, защото се е ангажирал със защитата на братята роми Асен и Борис Пакетови, пребили командоса Валентин Димов във Войводиново.

На Богоявление 21-годишният Асен и 17-годишният Борис нападнаха и пребиха жестоко 33-годишния снайперист от Специалните части след направена забележка да не се движат по пътното платно. Братята бяха задържани и обвинени за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Съдът ги остави за постоянно в ареста. Предвиденото в закона наказание е от 2 до 10 години затвор.

Заканите за смърт са получени на личния профил на адвокат Баков във Фейсбук и под журналистически материали в различни информационни сайтове. В тях възмутени граждани изсипват грозни обиди и пожелания, заканват се със саморазправа, директно заявяват, че ще го убият. Някои стигат дотам да "пожелаят" на адвокат Баков дъщерите му "да бъдат изнасилени от цигани".

"Децата ми са много разстроени, закани има и срещу жената, с която живея", коментира защитникът пред в. "Марица". Той е разговарял с районния прокурор Чавдар Грошев и го е информирал за ставащото. Обмисля какви официални действия да предприеме, тъй като някои заплахи създават усещане, че наистина ще бъдат осъществени.

"Обществото ни е жадно за кръв и зрелища и се опитва само да раздава правосъдие - казва адвокат Баков. - Радвам се, че колегите ме подкрепиха и застанаха до мен."

Пловдивската адвокатска колегия излезе с официално становище, с което осъжда всички прояви на анонимни заплахи и агресия. "Защитата на гражданите се осъществява от адвокати, които упражняват свободно тази професия... Адвокатът е длъжен да осъществява необходимата защита по възможно най-добрия начин. Ето защо, когато адвокатът осъществява своята дейност, следва да се ръководи само от закона и всякакви упреци и нападки спрямо неговата личност и професионални качества са недопустими, още повече срещу членове на неговото семейство. Тези, които отправят заплахи, също извършват престъпление и може да се окажат обвинени в престъпление, при което им е необходима адвокатска защита."

Същевременно директорът на МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Пловдив д-р Петко Недев съобщи, че Валентин Димов е изписан от болницата, където бе опериран. Той поясни, че пациентът е чувства добре след извършената му хирургическа интервенция и ще продължи възстановяването си в домашна обстановка.

Операцията на Валентин Димов бе извършена от доц. д-р Славчо Димитров и неговия екип. Той бе със счупени костици в дясната скула, които успешно са били закрепени с метална синтеза.