Стотици православни християни, десетки духовници и много приятели изпратиха в последния му път протопсалт доц. Димитър Димитров (1943-2024 г.). Опелото на заслужилия и незабравим наш музикоучител и преподавател бе отслужено в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" днес след светата Божествена литургия, съобщиха от Българската патриаршия.

Доц. Димитър Димитров, който е брат на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, почина на 11 януари, добавя БТА.

Снимка: BulFoto

Димитров беше диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Светата литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства: Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, и с Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, с архимандрит Стефан от Троянската света обител и с духовници.

В 12:00 ч. започна опелото на протопсалт доц. Димитър Димитров, в отслужването на което се присъединиха и Техни Преосвещенства: Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Тивериополският епископ Тихон, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, множество столични свещеници, протодяконите - Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруноски.

Снимка: BulFoto

Старозагорският митрополит Киприан произнесе слово, в което каза: "Със скръбни сърца, но и с неизменна вяра във Възкресението на Христа Спасителя, което е залог за възкресение и живот вечен, и за онези, които са Христови, изпращаме в днешния ден една от най-ярките личности в живота на светата ни Православна църква - протопсалт доц. Димитър Димитров. Изпращаме го тук, в храма, на който той отдаде може би най-много от своите сили и от щедро даруваните му от Бога таланти, дирижирайки повече от четири десетилетия хора на патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Храмът, чиито богослужби бяха украсявани толкова дълго от Патриаршеския акапелен хор, ръководен от маестро Димитров, в днешния ден отдава последна почит на своя вдъхновен и всеотдаен диригент. На човека, който допринесе толкова много не само за богослужебния живот в този свят Божи дом, но - като музикоучител и преподавател на стотици и хиляди църковни псалти и студенти по богословие, дал своя принос и към цялата ни света Църква. Защото храмът и Църквата, това сме всички ние - духовенство и Божи народ, в единство и единомислие, споделяйки днес скръбта за скъпия на сърцата ни събрат, Божия раб Димитър, прекланяйки се пред светлия му образ, с жива надежда, че Господ Бог ще го приеме при Себе Си, в Своето вечно Царство на светлината, и ще му въздаде щедро за всички негови трудове в прослава на Неговото свято име. Житейският и творческият път на маестро Димитров ще останат завинаги образец и пример за всички нас...".

Снимка: BulFoto

Заупокойните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при патриаршеската катедрала, който хор доц. Димитров води до последно. Камерният хор "Св. Йоан Кукузел-Ангелогласния", чийто основател е доц. Димитър Димитров, също изпълни песнопения по време на прощаването с него.

Снимка: BulFoto

Множеството православни християни, дошли да се сбогуват с достойния музикоучител и диригент, изпълниха патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и със сълзи на очи се помолиха на Бог да упокои душата на протопсалт Димитър, и да го всели в Своите вечни жилища, отбелязват от БПЦ.

От млада възраст доц. Димитър Димитров бе възпитан религиозно-нравствено и закърмен с любов към Бога, от своите ближни и към църковното пеене. Бог насочва неговите стъпки към Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", а след нейното завършване - и към Духовната академия. Успоредно със своето следване доц. Димитър Димитров учи и в Държавното музикално училище. След завършване и на двете школи пет години следва и завършва задочно Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория със специалност "Музикална педагогика".

Снимка: BulFoto

Преди повече от 50 години става съосновател и диригент на прославения Камерен ансамбъл "Св. Йоан Кукузел-Ангелогласния". Преди повече от 40 години е назначен от Светия синод за преподавател по музика в Духовната академия "Св. Климент Охридски" (сега Богословски факултет при Софийския университет), където и получава научното звание "доцент". Много са неговите ценни изяви като педагог и в други богословски, и светски школи.

Вис

Снимка: BulFoto

око се оценяват трудовете му като изтъкнат хоров диригент и активен участник в музикалния живот у нас и в чужбина. Затова, по достойнство, през 2002 г. той е обявен за "Музикант на годината", Светият синод го удостои с ордена на Българската православна църква "Св.св. Кирил и Методий" - първа степен степен.

"Като диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала през тези 46 години, доц. Димитров достойно продължаваше делото на своите знаменити предшественици: Апостол Николаев-Струмски, Добри Христов и Ангел Попконстантинов.

Под неговото умело ръководство този хор има значим дял в богослужебния живот на патриаршеската катедрала и принос в българското църковнопесенно изкуство. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!", се казва в съобщението от Българската патриаршия.