100-годишнината от славните сражения от Дойранската епопея ще бъде чествана утре в Троян. Община Троян и Национално дружество "Традиция" са подготвили голяма възстановка на събитията от 16, 17, 18 и 19 септември 1918 г.

Изградили сме в схематичен вид Предната Дойранска позиция, Първата и Втората линии на Главната позиция, както и двата командващи върха Дуб и Кала тепе, разказа за Dir.bg Христо Калистерски, управител на клон "Априлци-Троян-Севлиево" на НД "Традиция".

Предвиждаме да пресъздадем събитията основно в районите на 58-ми и 33-ти полк, както и част от намиращия се между тях 17-и полк. Извършихме максимално възможната "мобилизация" на членовете на НД "Традиция" и се надяваме бройката на участниците да е около или над триста души, отбеляза Калистерски.

Честването ще започне в 09.00 часа с панихида в църквата "Св. Параскева - Петка", като час по-късно в двора на храма ще има курбан.

В 10.30 часа е предвидено да започне литийно шествие до паметника на загиналите във войните, където ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. Ще бъде открит и паметник на ген. Владимир Вазов.

Изключително ерудиран български офицер, един от безспорно най-добрите артилерийски офицери в световен мащаб. Изцяло отдаден на България, обичан от подчинените си заради непрекъснатия личен пример, който дава. Така описа Христо Калистерски личността на военноначалника.

Историческата възстановка ще започне в 17.00 часа в местността "Турлата" до стадион "Чавдар".

Честването продължава с откриване на изложбата "Светът за българския воин" и с два концерта - на дамски камерен хор при НЧ "Наука-1870" и спектакъл на ансамбъл "Българе" - "Осмото чудо".