Граждани се събраха пред посолството на Русия в София в памет на руския опозиционер Алексей Навални, предаде БТА.

Снимки от мястото на събитието ВИЖТЕ ТУК>>

Руските власти съобщиха днес, че руският опозиционер Алексей Навални е починал днес на 47-годишна възраст в затвора в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда. По данни на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Алексей Навални е починал след внезапно прилошаване.

Снимка: БТА

"На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага изгубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на ФСИН. Според същия източник причината за смъртта на този етап не е установена.

Снимка: БТА

Пред руското посолство в София граждани оставиха цветя в памет на опозиционера, запалиха свещи и написаха на листи "убийци". Около посолството има засилено полицейско присъствие. Демонстрацията протича мирно. Част от събралите се заявяват, че Навални е не е единствената жертва на режима на Путин. Пред посолството на Русия има и народни представители.

Призивът за провеждането на протеста беше отправен във Фейсбук от Николай Ненчев - бивш председател на БЗНС и министър на отбраната в правителството "Борисов 2".

"Да почетем Навални с мълчание пред вратите на Руското посолство в София", написа и влогърът Асен Генов на своя профил.

 

Снимка: БТА

Новината за смъртта на Навални предизвика реакции по света. В България президентът Румен Радев заяви, че "светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и демокрация". Премиерът Николай Денков посочи, че "смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията".

Снимка: БТА