В следващите десет години ще има недостиг на средни и висши технически кадри, поради което ще се увеличи приемът в професионални паралелки по природонаучни и математически дисциплини и педагогически инженерни направления.

Това обясни ресорният министър Красимир Вълчев, който обяви, че се планират стипендии за ученици, получили добри оценки на матурата по математика, физика или химия. Финансовата помощ ще бъде осигурена за тези, които след това са избрали да продължат образованието си в педагогически специалности, подчерта той. 

"Най-добрите ученици трябва да стават учители, ако искаме да имаме добра образователна система, затова трябва да има високи заплати и да ги мотивираме допълнително", каза министърът. Той добави, че с поетапното увеличение на възнагражденията през 2021 година за заплати на педагогическия персонал ще се изразходват 1 380 000 лева.

Министърът говори още за учебните програми, възможностите за повишаване на квалификациите на учителите, въвеждане на система за атестиране и стимулиране на иновативни методи на преподаване.

Според Красимир Вълчев срещите с директори и учители са много полезни и се ангажира да посети всички общини в Пазарджишка област.

Основните задачи пред образователната система са да приобщим и ефективно да интегрираме всяко дете към образователната система, каза още министърът на образованието и науката. По думите му трябва да се осигури ежедневна посещаемост на децата, да придобият ключови и свързващи компетентности, за да бъдат пълноценни граждани и да се реализират.

Според министъра, освен обхващането и задържането на учениците в клас, трябва да се насочи внимание и към взаимодействие с родителите, които също да имат мотивация децата им да ходят на училище.