Под мотото "Стига търпимост!" десетки хора се събраха пред сградата на парламента на протест след серията тежки катастрофи с ранени и загинали, последната от които отне живота на 22-годишния Явор Стоянов и 24-годишната Ана Мария Милчева. 

Още снимки вижте тук >>>

Сред хората на площада са близки и приятели на загинали при пътни инциденти. Те настояват за по-тежки наказания, за законодателни промени и по-добра пътна инфраструктура, най-вече за "драконовски мерки" спрямо пияните и дрогирани шофьори, както и срещу тези, които карат с висока скорост". 

"Ако няма спешни промени, ще блокираме 10 града. После ще има гражданско неподчинение", заканиха се протестиращите, цитирани от БТА. 

Митингът завърши с минута мълчание, след което хората се отправиха по бул. Цар Освободител" към Орлов мост. Множеството блокира кръстовището, като движението на превозни средства бе спряно.

Очаква се протестът да се премести пред МВР. 

Днес бе и поклонението за Явор и Ани в ритуалната зала на Централните софийски гробища. Множество хора, сред които близки и приятели, се събраха да се сбогуват и да отдадат почит в последния им път. 

"Тъжно е, че сега стават 5 години, откакто завършихме и сбирката на класа ни ще бъде на гробища", коментираха съученици на Ани пред bTV. Те настояват законите да се променят и да няма повече загинали на пътя.

Снимка: Булфото

Класната ръководителка Петя Кондузова призова:

"Искам да се обърна към институциите, защото напоследък сме свидетели как се прехвърля отговорността. Това не бива да се допуска, не бива да се обвинява училището, че нямало часове по пътна безопасност. Това не е вярно, господа, свършете си работата, предприемете нужните закони, предприемете нужните мерки. 

Не забравяйте, че и вашите деца сядат на чиновете и вашите деца вървят по тротоарите и пресичат по пешеходните пътеки. Помислете за децата ни, за бъдещето ни, господа, както ние българските учители мислим за нашите и вашите деца".

Снимка: Булфото

На шофьора Адриан Антонов, убил на 8 май Ани и Явро, бяха направени тестове за алкохол и наркотици, които са отрицателни. Кръвната му проба също е с отрицателен резултат. Шофьорът е задържан в 3-то РПУ, а Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение.