От днес започва традиционната акция "Зима", която у нас се провежда за 29-и път.

На брифинг за медиите пътните експерти и властите, ангажирани с безопасността на пътя, вчера обясниха за какво ще се следи в тазгодишната акция. 

"В последните три сезона тежките катастрофи стават все повече. Миналата зима са загинали 157 души. Касапницата на пътя трябва да спре", категоричен бе председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев. 

Димитър Мичев от "Пътна полиция" заяви, че тази година ще има нулева толерантност към всеки нарушител. В момента близо 10 000 души имат права да пишат актове. Всекидневно 770 екипа работят в страната, а 10% от тях са в София.

Първият етап на акция "Зима" ще е при велосипеди, каруци и електрически малки превозни средства, предимно в тъмната част на деня.

Вторият етап на кампанията ще е насочен към пешеходците. Ще се обръща внимание на правилно пресичане и отнемане на предимство.

Третата част е насочена към техническото състояние на превозните средства, като се набляга на фаровете.

На магистралите ще има акция, която няма да допуска велосипедисти

Ще има глоби за нередности, като те започват от 50 лв., припомни Мария Ботева от "Пътна полиция" и призова всички да подготвят колите си за движение при зимни условия.

Номерът на автомобилите трябва да е четлив и да се вижда, защото иначе има санкция, припомни Ботева. По думите ѝ трябва да се провери отоплителната система на автомобила и аптечката.

"Автомобилна администрация" ще проверява техническата годност на камиони и автобуси. Акцент тази година ще е транзитният трафик. С всяка година той расте, показва статистиката.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Ясен Йорданов каза, че от 1 ноември всички магистрали вече са в зимен режим. Почистващата техника е подготвена.

Снимка: БТА

Живка Димитрова от БЧК припомни, че аптечката е изключително важна, защото благодарение на нея може да бъде спасен живот. Изключително важно е образованието по пътна безопасност за децата, посочи тя.

Росен Рапчев от агенцията по пътна безопасност призова да променим поведението си като участници в движението. По думите му гумите на превозните средства са изключително важни. Освен това, трябва да бъде увеличена дистанцията между превозните средства, да бъде намалена скоростта и да не се предприемат опасни маневри.

Пешеходците да бъдат внимателни, да се оглеждат при пресичане и да не бъдат с тъмни дрехи вечерта, призова още Рапчев.