Търсят се поне 20 хиляди стари акумулатора, които да бъдат предадени за рециклиране, а с парите да се купят 100 автоматични дефибрилатора, които да бъдат поставени на оживени места в цяла София. Това може да спаси живота на мнозина и със сигуност ще увеличи шансовете на човек, изпаднал в сърдечен арест, да оцелее.

Кампанията е на фондация "Първите три минути" и не е нова, но продължава с по-голяма цел - да има повече такива устройства у нас и населението да бъде подготвено за такава ситуация, за да може да реагира адекватно, разказа пред Dir.bg Марияна Манушева, председател на организацията.

Потърсихме я, за да разберем колко лесно и бързо един човек може да се научи да използва автоматичен дефибрилатор. Отговорът беше: в рамките на няколко часа.

Всъщност дефибрилаторите са разработени да бъдат използвани от неподготвени хора, които нямат медицинско образование и не правят ежедневно такава реанимация. В критична ситуация тези хора да могат да реагират адекватно и бързо, обясни Марияна Манушева.

"Самото устройство дава гласови, текстови, понякога и картинни инструкции, стъпка по стъпка как да се действа. Започва от самото обаждане до телефон 112 и преминава през целия алгоритъм за спасяване. Дава и обратна връзка за това, дали човек се справя добре. Например при сърдечния масаж има специфично устройство, което се поставя върху гърдите, и когато човек прави притисканията, то дава инструкции: по-бързо, по-бавно, по-дълбоко, по-плитко.

По този начин автоматичният дефибрилатор се явява не просто средство за електрошок, но и пълен асистент в спасяването на човек със сърдечен арест. Така че дори с много кратко обучение, всеки би могъл да се справи с такава ситуация. Дори дете, което физическо е годно да направи адекватно притисканията на гръдния кош, би могло да се справи", разказа тя.

У нас вече има хора, обучени да използват такива дефибрилатори. От фондация "Първите три минути" са организирали такива обучения, които завършват с издаване на сертификат, признаван в целия свят. Така например над 300 преподаватели от област Благоевград умеят да работят с автоматичното устройство, както и над 40 служители на Столичния инспекторат.

А първият дефибрилатор е бил поставен във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет. По-късно е осигурен такъв в сградата на Българския червен кръст, а в Пловдив има цели 8 устройства, разположени в болници, поликлиники и в сградата на общината.

Дефибрилатор в сградата на община Пловдив

Снимка: Фондация "Първите три минути"

Самият дефибрилатор не е скъп и струва ориентировъчно около 4000 лева.

"За човек това може би изглежда не малка сума, но идеята не е тези дефибрилатори да бъдат купувани за лична употреба и сам човек да ги разнася със себе си. Идеята е, че това е част от екипировката за оказване на първа помощ в една сграда. Ако видите колко струват пожарогасителите в една сграда, всъщност това не е голяма цена за спасяването на човешки живот", смята Марияна Манушева.

Кампанията продължава, като целта е да се съберат средства за още 100 такива дефибрилатора, които да бъдат поставени на различни места в столицата. Фондацията работи със Софийския университет и се очаква новите устройства да бъдат поставени по-масово в сгради на Алма Матер, тъй като са с голямо текучество на хора и са обществено достъпни.

В същото време преподавателите и студентите са добра група, която да бъде обучена, и съответно дефибрилаторът да бъде близо до такива хора, когато има нужда.

"До момента кампанията беше насочена към отделни хора, които носят своите стари акумулатори и ги даряват. Сега вече идеята ни е да приобщим колкото се може повече организации, компании включително, които да съдействат за по-мащабното реализиране на проекта.

Например търсим партньори, които имат търговска мрежа, която би могла да предложи по-масово местоположение за събирането на старите акумулатори. Търсим също рециклиращи компании, вече имаме една изявила желание да се включи в проекта. Те да изкупуват акумулаторите и да ги превръщат в средства за закупуване на дефибрилатори. Търсим и компании, които биха искали да превърнат това в своя политика и да я комбинират с екологичната политика на компанията - служителите да бъдат информирани и насърчавани да връщат старите си акумулатори", разказа Марияна Манушева.

В рамките на кампанията ще бъдат обучени и още 1000 души как да използват автоматичните дефибрилатори при нужда.