Спряха достъпа на тежки камиони до митническото бюро в Свиленград, реши местният общински съвет.

От тази седмица, основните улици до сградата на митницата са затворени с бетонни заграждения. Освен това, всеки път до сградата е със забранителен знак за камиони над 10 тона, съобщи bTV.

Местните жители съобщават, че целият квартал "Капитан Петко войвода" е бил задръстен с камиони. Те казват, че много трудно се живее.

Митническото бюро работи от 2015 г.

"Този проблем не е премахнат само с подписката на хората. Цялата общинска инфраструктура е тотално разбита, цялата канализация на квартала пропада, а тя е нова", каза председателят на общинския съвет в Свиленград Георги Еленков.

Снимка: Старият мост

Еленков подчерта, че държавата е асфалтирала една улица, а тези камиони, за да бъдат обработени минават през цялата общинска инфраструктура и я разбиват тотално.

"Този проблем трябва Агенция "Митници" да си го реши. Този терминал не е предвиден за обработка на камиони, а за обработка на жп товари", добави той и посочи, че има свободна сграда в бившата Безмитна зона, където могат да се обработват товарите. 

От областната управа на Хасково, заявиха, че ще обжалват решението, което е било взето на 22 декември от Общинския съвет на Свиленград и не е имало възможност за това. 

"За да работи нормално митническото бюро в Свиленград е необходимо камионите безпрепятствено да стигнат до него. Те трябва да представят пред нас стоката, за да може да се извърши контролът върху нея. Средно на ден се обработваха около 200 камиона", каза Диана Маркова от Агенция "Митници". 

Създадена е временна организация, която предполага пренасочване на икономическите оператори в други митнически бюра в региона, добави тя и също посочи, че решението ще бъде обжалвано.