Спират от движение десетки асансьори в страната от началото на следващата година. Според европейския стандарт всяко устройство трябва да има монтиран предпазен щит, липсата на такъв обаче ще наложи заключването на голяма част от асансьорните уредби. За това предупреждават техници от фирмите за поддръжка, предава БНТ.

3000 са асансьорите в Русе, повечето от тях са на над 50 години, редовната профилактика е задължителна.

"Щитът се монтира под кабината, трябва дължината му да бъде 75 см да издържа на натоварване, да няма остатъчна деформация. Той служи, когато закъса асансьорът, и повечето хора тръгват да излизат, което не трябва да се случва, да не паднат в шахтата", коментира асансьорният техник Мирослав Бъчваров.

Той обясни още, че наредбата за тези щитове е в сила от 2014 година, а срокът за поставянето им е бил доста дълъг. 

"Само че повечето абонати решават в последния момент. Срокът изтича на 31 декември тази година и все още има абонати, които не са си поставили такъв щит - асансьорите ще трябва да бъдат спрени след тази дата", подчерта техникът.

Преди 8 години цената на устройството е била сравнително ниска, а сега са около 300-350 лв. в зависимост от големината на кабината. 

"Санкциите ще бъдат доста големи суми - и за собствениците на апартаменти, и за поддържащите фирми. Може би около 500 лв.", отбеляза техникът. 

И обясни, че ако заседнем в асансьор, първата реакция трябва да е запазването на спокойствие, да се свържат с поддържащата фирма и да изчака.

Прогнозата е за остър недостиг на асансьорни техници в цялата страна - до 2 години в големи градове няма да има асансьорни техници, като по този начин асансьорите остават без професионална поддръжка.