Разпоредителното заседание отново беше отложено поради процесуални пречки, съобщи БТА. Причината отново е, че основният обвиняем Цветан Василев не е редовно призован.

Съдия Виржиния Петрова обяви пред прокуратурата и адвокатите на останалите 17 подсъдими, че отговор от сръбската държава няма. Сръбските власти имат задачата да връчат на Василев документи по делото, за да разбере, че то вече е в съдебна фаза.

Съдийката попита за пореден път дали адвокатите на банкера Константин Симеонов и Лазар Карадалиев ще поемат ангажимента да уведомят клиента си за делото. Карадалиев поклати отрицателно глава. Те отказаха да предоставят на съда актуални телефони и електронни пощи на Василев.

Друг от подсъдимите Георги Христов също не се яви днес на заседанието.

Трети опит за започване на разпоредително заседание ще бъде направен на 14 февруари.

Обвинението

Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. По делото са обвинени 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от обвинените. 

Според прокуратурата организирана престъпна група, ръководена от бившия собственик на банката Цветан Василев и създадена с користна цел – придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери, е присвоила 2,559 млрд. лева. 

Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сред обвинените е бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той отива на съд за длъжностно престъпление.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома. 

АНКЕТА: Ще има ли осъдени за аферата "КТБ"?