След проведените клинични консултации с кардиолог, невролог, гръден хирург и психиатър, както и от извършените параклинични и инструментални изследвания (ехокардиография, компютърен томограф и др. е установено, че пациентката няма данни за заболявания на сърдечносъдовата и дихателната система. Няма симптоми за неврологично органично заболяване, но са налице клинични данни за посттравматична церебрастения, изразяващи се в нарушение на ритъма на съня, тревожност, главоболие.
Поради преживяната остра стресова реакция двамата специалисти - психиатър и психолог, препоръчват динамично проследяване на състоянието й през следващите шест месеца с цел превенция на усложнения от типа на посттравматично стресово или депресивно състояние. По техни препоръки осигуряването на подкрепяща среда и скорошното разрешаване на казуса с детето й ще предотврати усложнението на психичния статус на Митрова.
След извършените прегледи и назначената медикаментозна терапия специалистите от ВМА прецениха, че състоянието на Спаска Митрова не налага болнично лечение, но при нейно желание и по-нататъшна необходимост грижата за здравето й ще продължи.