36-годишен мъж е спасен от тежка инфекция на мозъка със сложна операция в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, съобщиха от лечебното заведение, цитирани от БНР. 

Хирургичната манипулация е извършена от проф. Карен Джамбазов, изпълнителен директор на болницата и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицинския университет в града под тепетата. 

След високоспециализирани изследвания на 36-годишния пациент е направена изключително прецизна хирургична интервенция през носа със сложна ендоскопска техника. 

Случаят започва преди година, когато пациентът е намерен от близките в неясно съзнание. При прегледите е установена тежка инфекция на мозъчните обвивки от бактериален произход.

След излекуване в Клиниката по Инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги" пациентът е насочен за допълнителна диагностика в Клиника по УНГ болести. Там лекарите откриват риноликворея - състояние на изтичане на гръбначно-мозъчна течност през носа. Причината е тежка черепно-мозъчна травма, получена преди 8 години и довела до дълъг престой в интензивно отделение. 

Благодарение на екипа на проф. Джамбазов пациентът вече се възстановява успешно.

Младият мъж вече е значително по-добре, а рискът от усложнения, свързвани с инфекция на мозъка от риногенен произход е елиминиран.