Скелетът на мъж, прободен в гърдите с лемеж - желязната част на рало, бе открит от археолози в Созопол в началото на юни миналата година, а дни по-късно, при засилени мерки за сигурност, бе пренесен в НИМ.

Гробът бе намерен до абсидата на църквата на манастира "Св. Николай Чудотворец" пред портите на стария град. Мястото на погребението показа, че това не е бил случаен човек.

Три месеца са били нужни на професор Йордан Йорданов, за да възстанови главата на базата на антропологични анализи и проби. След като бъде готов и скелетът, находката ще бъде пренесена в Созопол и ще бъде изложена в специална витрина в сградата на Археологическия музей.

Антропологът е установил, че черепът на този мъж е бил чупен два пъти - явно е удрян с боздуган, но е оцелял.

"Яка българска глава", възкликна директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Той допълни, че скелетът може да е на известния от Средновековието пират Кривич. "Още повече, че лицето му не е било симетрично, т.е. - от там може да идва и названието му", обясни проф. Димитров.

"Е, не е красавец, но действително има римски черти. Черепът е интересен, асиметричен. Типичен европеид, никакви монголоидни черти", каза проф. Йорданов.

Той бил озадачен, че възрастта на мъжа, определяна на около 45-50 г., не съответства на състоянието на зъбите му. Те са били износени почти до корените. Според антрополога това се случва, ако човекът се е хранил с много твърда храна - например с корени.

По негова преценка на мъжа е била направена външна трепанация (операция, при която се отваря черепната кухина - бел.ред). На черепа има две следи, които стигат само до външната половина на костта, без риск от докосване до мозъка.

Този вид манипулация е била много разпространена по нашите земи и е имала ритуална цел.

Вижте снимки