Първи разказ на социалните работници за оцелелите 10 афганистански момчета в тайника на изоставения камион, които са настанени в центъра "Военна рампа", публикува БНТ.

Молби за телефонни разговори и много въпроси са задали децата след трагедията. Те са на възраст между 13 и 16 години, в шок са, но са в добро здравословно състояние.

С торба дрехи, вероятно от дарители, пристигнаха последните три момчета, оцелели след кошмара в тайника на камиона убиец. Те ще бъдат настанени при останалите седем, пристигнали в събота в центъра във Военна рампа.

"Първото нещо, което поискаха, е телефон. Просто искаха да се свържат с близките си. Нашите момчета, вече настанени тук, услужиха, почнаха първите емоционални разговори, имаше и сълзи. Бяха в шок. Това за мен си беше шок. Ту се смеят, ту почват да плачат", обясни Милена Методиева - началник на отдел в Център за настаняване "Военна рампа".

Всички десет непълнолетни са в добро здравословно състояние, но все още стресирани. За тях се полагат постоянни грижи.

"Много се притесняваха за починалите момчета какво ще се случи с тях, дали телата ще бъдат върнати в Афганистан. Това бяха първите въпроси. Това е била една група, която се е запознала в Турция, по тяхна информация, но са се сприятелили по пътя", каза още Милена Методиева.

"В чисто психологичен план те са силно притеснени. От събота с тях работят психолози. Това е основната ни грижа в момента е те да се успокоят, да се усетят на сигурно място и впоследствие в рамките на следващите дни ще направим и процедурата по регистрация", обясни Мариана Тошева - председател на Държавната агенция за бежанците.

Вече са проучени семейните връзки на някои от момчетата.

"Вече е установена връзка с техни близки в Западна Европа, т. е. съвместно с ДАБ и с техните законни представители от Националното бюро по правна помощ ще им помогнем за стартиране на т. нар. Дъблинска процедура за събиране с членове на техните семейства", каза Ана Райкова от Международната организация по миграция.

От Държавната агенция за бежанците от няколко години наблюдават тенденция предимно непълнолетни момчета да влизат нелегално в страната.

"Действително идват предимно непридружени непълнолетни. Оформя се като тенденция и според мен това е просто, защото децата получават по-бързо международна закрила и оттам вече стартира процедурата за събиране на семейство, което облекчава пристигането на техните възрастни роднини", коментира Елеонора Йорданова - директор на регистрационно-приемателни центрове.

Според статистиката близо 1100 души са настанени в трите регистрационни центъра в София в момента. От тях непълнолетните, които са влезли в страната без придружител, са около 250.