Работници и служители в Агенцията за социално подпомагане (АСП), членове на Синдикат на административните служители (САС) "Подкрепа" излязоха тази сутрин на предупредителна едночасова стачка в София. Малко преди 10 ч. те се събраха пред Дирекция "Социално подпомагане - Люлин".

Исканията им са за увеличение на заплатите и подобряване на условията на работа. От САС "Подкрепа" настояват за 30% увеличение на средствата за възнаграждения. Оттам обявиха необходимост и за актуализация размера на средствата за представително работно облекло.

Социалните работници получават обидни възнаграждения, каза пред журналисти председателят на САС "Подкрепа" Кремена Атанасова. От САС "Подкрепа" обявиха вчера, че предупредителна едночасова стачка ще има в цялата страна.

Другите искания са за промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване - бакалавър, актуализация размера на средствата за представително работно облекло и осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП.

Снимка: БТА

В момента заплатите на социалните работници са близки до минималната работна заплата за страната, каза пред БНР Дочка Паскова. Тя обясни, че това е причината много от младите хора, които желаят да работят като социални работници и постъпват на работа да напускат след няколко месеца, заради ниското заплащане.

Работещите в Дирекции "Социално подпомагане" (ДСП) в Стара Загора също взеха участие в едночасова предупредителна стачка, организирана от синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ.

"Настояваме за 30 на сто увеличение на заплатите, защото това, което е заложено, отдавна е изядено от инфлацията", посочи Ваня Ботева, председател на КНСБ за ДСП- Стара Загора. Та посочи, че е недопустимо в трудовите характеристики да пише, че е необходимо наличие единствено на средно образование.

Снимка: БТА

Председателят на КТ "Подкрепа" в дирекцията Галина Ганева допълни, че много от младите хора напускат заради заплащането.

Това е предупредителна стачка, ако няма действия, ще преминем към ефективна такава, заявиха протестиращите. Те скандираха "Няма да търпим, няма да мълчим".

Десетки социални работници се включиха в едночасовата предупредителна стачка на КТ "Подкрепа" с настояване за 30 % увеличение на заплатите в Агенцията по заетостта и във Велико Търново

Сред тях бяха Десислава Стефанова, която е в системата от 13 години, и Ваня Габровска, която е социален работник от 22 години:

"Чашата ни преля с това, че всички дейности като социална политика се делегират изцяло върху социалните работници, а нашето възнаграждение понякога датира в рамките на тази еднократна помощ, която сме длъжни да отпускаме във всяка трудна ситуация", заяви Десислава Стефанова.

"Трудът ни да бъде зачетен като достоен, съответно това е свързано с материалното обезпечаване на нашия труд", посочи Ваня Габровска.

Освен 30 % увеличение на заплатите, социалните работници настояват и за промяна в трудовите правоотношения. Ако исканията не бъдат изпълнени с бюджета за 2024 година, социалните работници започват безсрочни протести, посочи синдикалният лидер Теодора Иванова:

"Достатъчно сме показали с работата си, с отношение си към гражданите съпричастност. Ние сме най-ниската степен, която показва работата на държавата . Ние сме там, където има бедствия, аварии, където са най-бедните и онеправдани хора. Ние сме в почти всяко семейство, където има някакъв проблем между родител и деца".

На едночасова предупредителна стачка излязоха днес служителите на силистренската Регионална дирекция "Социално подпомагане". Точно в 10:00 часа те се събраха пред сградата на дирекцията, където останаха един час.

Снимка: БТА

Социалните работници настояват да бъдат удовлетворени исканията им за 30% увеличение на трудовите им възнаграждения, актуализация на размера на средствата за работно облекло, промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията.

"Искаме достойно заплащане за труда си. Ние работим с хора от уязвими групи, на терен, работата е тежка. Има колеги, които започват стартово със заплати от 1000 лева, което не достатъчно. Тази година бяхме от структурите, които не получиха увеличение", каза за БТА Адриана Бобчева, представител на синдикалната организация.

Тя допълни, че ако исканията на работещите в дирекция "Социално подпомагане" не бъдат удовлетворени, протестите ще продължат.