Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти в парламента, че има основания, че Кристиян Бойков не е сам в действията си - има поръчител и изпълнител, макар че първоначално е останало впечатление, че той работи еднолично.

"Имаме основания да считаме, че Кристиян Бойков не е сам - има поръчител, има и изпълнител. Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент - Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам", каза главният прокурор.

Той поясни в отговор на журналистически въпрос, че днес Кристиян няма да бъде арестуван, макар че спецпрокурорите отново нахлуха във фирмата, където работи младежа. В момента се извършва претърсване в офиса, потвърди главният прокурор Сотир Цацаров. "То е със съдебно разрешение", уточни той. Само със задържане на извършителя ние няма да решим проблемите, каза още главният прокурор.

"С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това", заяви Цацаров.

По думите му, атаката срещу НАП може да се тълкува по всякакъв начин.

"Тя може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват. Ние разполагаме с доказателства, въпреки очакванията, че компютърът няма да може да бъде декриптиран, че 3 дни преди изтичането на базите данни на НАП в публичното пространство Кристиян Бойков е разполагал с тях", поясни той.

Цацаров каза още, че Бойков е автор на имейлите, които са изпратени по медиите. Той също твърди, че освен данните на НАП има и други база данни.

"Търсим доказателства и съм сигурен, че ще ги намерим за съпричастност на други лица", заяви той.

Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става, категоричен бе главният прокурор. "Всичко това, руски хакери, това е начална маскировка за създаване на съответна начална версия, която да раздуе нещата в повече и повече. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж, звучи благородно, но не е това истината", подчерта още Цацаров. Според него целта на атаката ще стане ясна.

Припомняме, че от фирмата на Кристиян Бойков са категорични, че продължават да стоят зад него.

Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака срещу НАП, Цацаров отговори: "След като са били търсени, от доказателствата по делото е ясно, че са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени от моя гледна точка. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още Цацаров. По думите му най-много да се търси несъответствие с данъчните декларации и КПКОНПИ. "Това, че някой събрал моето ЕГН в търсене за "Бивол" не е проблемът в момента", посочи още Цацаров. Според него някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически. "Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел.Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос", посочи още Цацаров.

Във връзка с исканата му оставка от страна на Христо Иванов, Цацаров отговори: "Христо Иванов ми иска оставката за 12-ти път. Това Христо Иванов да поиска моята или на моята заместник не е новина. Стойността на такова искане е равна аз да му поискам оставката от председателско място в партията. Дайте да не бъдем фиксирани един в друг. Лично аз не в него, но някак си тази фиксация в длъжността главен прокурор в началото ми се струваше, че е малко личностна, сега съм напълно наясно, че не е личностна", каза Цацаров. Той посочи, че е свидетел на неговите действия, неуспехи и успехи като министър.

За номинацията на заместника му Иван Гешев за главен прокурор, Сотир Цацаров коментира, че той е подкрепил тази кандидатура, защото мисли, че това е верният избор и правилното решение, за да продължат тези действия на прокуратурата, които се виждат в последните години.

Очаквам тези дни предложението на наблюдаващия прокурор по обвинението срещу Елена Йончева, при положение, че то постъпи ще се съобразя с правилата в ЕП и естествено ще поискам имунитета ѝ, каза Цацаров във връзка със срещата си с НФСБ.  Той уточни, че наказателното производство срещу Елена Йончева към момента е спряно.

Във връзка със срещата си с НФСБ, Цацаров коментира: "Срещата беше свързана с нарушения с изборното законодателство и с обществения ред". "Това бяха темите, за които присъствахме с г-н Маринов. В крайна сметка бяхме поканени от парламентарната група и се отзовахме. Не мога да кажа дали съм доволен, тъй като народните представители са тези, които в много случаи поставят проблеми, които според тях не са решени. В крайна сметка успяхме да намерим решения, които са общи", каза още Цацаров.