Това потвърдиха официално от Министерството на външните работи, след като рано тази сутрин новината бе съобщена от чужди информационни агенции.

Корабът, плаващ под британски флаг, бе отвлечен в Аденския залив на 28 декември 2009 г. Сред 26-членния екипаж има и трима филипинци, трима руснаци, един грузинец, двама румънци, двама украинци, шестима индийци, трима турци и един поляк, се посочва в съобщението.

Българите на борда на плавателния съд са петима - Светлозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Ивайло Русев, Стефан Ангелов. Те са наети от варненската фирма "Зодиак". Те са на възраст между 34 до 46 години.

Последните преговори са продължили 36 часа. Сумата за откупа не се съобщава, но по-рано похитителите бяха поискали 3 милиона долара.
Всички моряци са живи и здрави, а корабът вече напуска района на Сомалия, заяви кап. Продан Раданов, управител на варненския клон на фирмата „Зодиак", цитиран от "Фокус. Той допълни, че в момента информира семействата на моряците.
Според Раданов смяната на екипажа може да бъде извършена в някои от пристанищата, които корабът ще посети следващите дни и нашите моряци да се върнат в България. По-късно стана ясно, че корабът пътува към Оман, където евентуално ще бъде извършена смяната на екипажа.

След платен откуп от близо 900 000 долара вече бе освободен и друг кораб с български моряци - "Маласпина Касъл".

Днес от фирмата "Зодиак Меритайм Ейджънсис", чиято собственост е и "Ейшън глори", заявиха, че преговорите с пиратите продължават и са решени да освободят заложниците възможно най-скоро.