Районният кмет на "Младост" Десислава Иванчева, която преди дни беше арестувана зрелищно и обвинена в получаване на подкуп, е получила по-различни пълномощия от всички останали районни кметове - да спира обекти, заяви пред bTV бившият градоначалник на София Стефан Софиянски.

Иначе от един районен кмет не зависи градоустройството на района, подчерта той.

"Един районен кмет не издава строителни разрешения, особено за големите обекти, всичко това минава централно през Управление "Архитектура и градоустройство", подчерта Софиянски.

Той уточни, че не знае по какви причини Иванчева е получила по-различните пълномощия.

"Тя беше много активна и може би е успяла да си ги издейства", допусна обаче екскметът.

По думите му заповедта е подписана от столичния кмет Йорданка Фандъкова, но не може да каже дали това е минало през Общинския съвет или не.

"Г-жа Иванчева беше избрана като контрапункт на ГЕРБ и от там тече едно напрежение в тази посока. Затова се изненадвам, че тя е получила тези пълномощия", коментира още Софиянски.

В отговор на въпрос дали на него са му предлагали рушвет, той отговори:

"Аз се държа по начин, който не предполага някой да ми предлага подкуп. Но съм имал такъв случай, когато бях председател на Комитета по пощи и далекосъобщения в първото правителство на Филип Димитров. Тогава дойде при мен един българо-грък и за някакъв случай от телекомуникациите директно ме заплаши, но предложи и решение. Аз го изгоних от кабинета си. Каза: Ако гръцката фирма на Кокалис не спечели търга, ние ще оспорваме. И за да си нямаш усложнения, дай да спечели. А ако спечели, ще има друг бонус. Аз все пак бях подготвен какъв е този човек, при което го помолих да си отиде достатъчно категорично и го предупредих по такъв начин, че не ми се появи повече в кабинета, нито оспорваха търга".

Той коментира и скандала в СДС, след като част от ръководството и членовете поискаха оставката на лидера Божидар Лукарски и се стигна дори до бой.  Според Софиянски партията трябва да започне един задължителен процес на градеж и на възстановяване.

"Такива хора, които сме съпричастни и малко или много сме се оттеглили от синята идея, трябва да бъдат върнати обратно, трябва да си простим грешки. Аз не съм от тези, които смятат, че СДС няма перспектива", подчерта Софиянски.