Първият ваксинационен център за имунизация срещу COVID-19 е пред Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/. На разположение са две линейки, като при възникване на някакъв тип спешна нужда пациентът ще бъде транспортиран, обясни пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който провери на място как работи новият имунизационен кабинет.

Вижте снимки >>

Тук ще се провежда имунизацията по организационния план, който беше предложен вчера на срещата с шестимата директори на РЗИ-та от д-р Данчо Пенчев, шеф на РЗИ-София.

"Ваксината е доброволна и безплатна. Гражданите могат да се информират от електронните табла, има къде да седнат, тук са ваксинационните кабинети. На място ще има две линейки. Организацията в столицата е направена на достатъчно високо ниво", каза министърът.

При необходимост има възможност да бъдат разкрити още два центъра от такъв тип в София, съобщи министърът.

Вече е готов алгоритъмът на т.нар. пътна карта на имунизационния процес, която включва логистиката и организацията на кабинетите за ваксинация. В страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за имунизацията срещу COVID-19.

Снимка: Булфото

Първа фаза ще започне в лечебните заведения. Към момента желаещите да се ваксинират медицински специалисти са около 33 на сто, но от някои лечебни заведения продължава да се подава информация за още желаещи, каза министър Ангелов. Работим по създаването на форма за информирано съгласия и ще търсим всички отговори на въпросите, които задават хората, за да може информацията да стигне до тях такава, че те да могат да направят своя информиран избор, добави още той.

Снимка: Булфото

Министър Ангелов припомни, че към настоящия момент има информация, че ваксините са едно- и двудозови, но все още няма утвърдена тяхна кратка характеристика. Вероятно ваксинирането на българските граждани ще започне в началото на следващата година. До започване на ваксинацията ще има отговор и къде ще се вписва, че даден човек се е ваксинирал.

Снимка: Булфото

София е готова за старта на ваксинация, след като ваксините бъдат одобрени. Ние създадохме подходящата организация за нужната логистика, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Предоставяме и 8 подкрепящи екипа, които да са на разположение на РЗИ, за да им помагат, когато започнат ваксинациите, поясни градоначалникът.

Снимка: Булфото

По думите й около 40 на сто от работещите в общинските болници са заявили до този момент желанието си да се ваксинират. Тя потвърди, че е готова да се ваксинира. Желанието си да се имунизира е декларирал и съпругът ѝ, който е лекар, призна тя.

До края на седмицата директорите на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за шестте региона в страната, трябва да направят пътна карта за съответния регион и спецификите на мястото и ако се налага, ще се създадат такъв тип ваксинационни центрове. Обикновено такъв тип центрове се създават в големите градове, каза още министър Ангелов.

В отговор на въпрос дали трябва да се ваксинират преболедувалите коронавирусната инфекция министър Ангелов припомни мнението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, според който това не би било опасно за тяхното здраве. Това се отнася и за хората, които в момента на ваксинирането биха могли да са положителен за коронавирус резултат, но нямат изявена симптоматика.

Снимка: Булфото

Много е рано да се отговори за поетапно разхлабване на мерките, коментира министър Ангелов думи на министър Деница Сачева от тази сутрин. Предстои среща с БЛС, с други съсловни организации, с колеги министри обсъждаме очакванията на представителите на различните сектори и ще се опитаме да направим най-доброто за гражданите, увери той. Като министър на здравеопазването категорично не мога да се съглася, че цената, която плащаме с живота на толкова български граждани, не мога да се съглася с разхлабване на мерките, допълни той.

Снимка: Булфото

По време на среща с вицепремиера Томислав Дончев днес са били обсъдени предложенията за максимално безопасно обезпечаване на изборния процес, но все още не сме готови с финалния вариант, добави още министър Ангелов. Наш ангажимент е да го организираме безопасно, включително и за участниците в секционните избирателни комисии.

Снимка: Булфото