Лавина от обаждания получиха кол-центровете на Гражданска защита, Софийска вода и инспектората на Столична община, съобщи bTV.

Жителите на кв. "Хаджи Димитър" и районите около ИСУЛ, Сточна гара и бул. "Дондуков" се оплакаха, че силната неприятна миризма се носела повече от два часа и половина не само по улиците, но и в домовете им.

Миризмата първо е усетена от жителите в кв. "Хаджи Димитър". Според тях тя идва от канализацията.
"Много силна миризма беше. Опитах си да си сложа нещо на лицето, но нямах. Имаше хора, които ходеха с кърпи”, споделя софиянец пред медията.
Жителите на квартала казаха, че и предишните няколко дни се е усещал мирис на фекалии, но по-слаб.

Към 21 часа миризмата се разсея и се усещаше само пред някои блокове. Химически отряд на "Гражданска защита” се отзова на сигналите на жителите от "Хаджи Димитър” и направиха замервания със специална апаратура. Екипът обходи с газ-анализатори няколко улици.

"Уредите показват, че няма вредни газове, които излизат от шахтите”, съобщи Красимир Димитров от "Гражданска защита". По-късно са проверени кв. "Враждебна" и центъра, където също не били отчетени вредни емисии от канализацията.

Една от причините за острата миризма може да е, че канализационната система е по-празна в отпускарските месеци. За разпространението на неприятни миризми помага сухото и горещо време.

От "Софийска вода" ще проверят и това предположение. От Столична община пък са разпоредили незабавна проверка на "Софийска вода", "Топлофикация" и ВиК.

Тази сутрин няма постъпили сигнали за остра миризма в София, съобщиха от пресцентъра на МВР за Дир.бг.