Собственикът на "Тад Груп" - фирмата обвинена за кибератаката срещу НАП, се прибира в България. Очаква се утре той сам да се яви в прокуратурата, след като задочно му беше повдигнато обвинение и беше обявен за издирване, съобщи телевизия "България он еър".

За Иван Тодоров беше издадена европейска заповед за арест и беше пуснат за търсене в шенгенското пространство, въпреки че обяви, че се намира на планиран преди седмици бизнес форум в Канада.

Междувременно на въпрос дали собственикът на фирмата ще бъде задържан, днес зам.-главиният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти, че това е решение на разследващия екип. По думите му този случай е от сериозно обществено значение и разследващите нямат намерение нищо да крият. Повече информация щяла да бъде изнесена пред медиите, когато се съберат по-голям обем доказателства.

Иван Тодоров беше обвинен в подбудителство към тероризъм при кибератака. Със същото обвинение се сдоби и търговският директор на "Тад Груп" Георги Янков. Според разследващите те са склонили своя служител - хакера Кристиян Бойков (чието първоначално обвинение само за компютърно престъпление беше променено също в тероризъм - б.р.), да удари базата на НАП, от която изтекоха личните данни на милиони българи. Целта на бизнесмените била рекет и изнудване, заявиха от прокуратурата. Ако вината им се докаже в съда, те могат да получат наказания от 5 до 15 години затвор

В момента Янков е на свобода срещу парична гаранция от 20 хиляди лева, а 20-годишният компютърен специалист беше пуснат срещу най-леката мярка за неотлонение - подписка.

Иван Тодоров е собственик на десетки фирми, основно за управление на хотели и ресторанти из цялата страна. Също така Тодоров притежава бизнес и с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава и с киберсигурност. Именно преди 3 години, Тодоров регистрира фирмата "Тад груп" с начален капитал от над 190 000 лева. Така бизнесменът основава българския клон на американска компания.