"Казвах си защо не съм бил аз в този автобус, за да умра и аз в автобуса. Много пъти си го казвах". Тава заяви Беким Хаджиу, собственик на "Беса Транс", пред БНТ.

Хаджиу заяви още, че возилото е минало през сервиз преди да потегли от Турция и всичко е било в изправност. Изключва възможността някой от пътниците да е внесъл лесно запалими вещества.

Хаджиу потвърди, че той и семейството му също били част от тази екскурзия, но пътували в другите автобуси. Децата му са били в последния рейс.

Собственикът на "Беса транс" говори в кантората на неговия адвокат в София. Хаджиу заяви, че до момента не е говорил пред медиите, защото е в шок от случилото се, но съдейства по всякакъв начин на разследващите за установяване на причините за инцидента, при който загинаха 45 души.

За автобуса той заяви, че е произведен през 2007 година, но е купен от неговата фирма преди около три години. По думите на собственика, до момента не е имало никакъв технически проблем с рейса, превърнал се в ковчег за 45 души.

Хаджиу и неговото семейство често се включвали в екскурзиите, които неговата фирма организира. Така било и този път.

"Аз пътувах с моята фамилия", допълни Беким Хаджиу.

Този път от Република Северна Македония потеглили четири автобуса. На връщане от Турция собственикът на фирмата и неговата съпруга пътували в рейса, който се движел първи. Децата им били в един от другите. На границата, на излизане от България, Беким Хаджиу разбрал, че негов автобус е катастрофирал.

"Веднага на другата страна се обърнах и им казах да ме пратят до мястото да видя с моите очи какво се е случило там", добави Беким Хаджиу.

Собственикът на фирмата взел такси и се върнал обратно. Останал на мястото на инцидента часове наред.

Хаджиу не пожела да коментира версиите за катастрофата, защото все още разследването продължава. "Преди да тръгнем за Турция сервиз им правим, контролираме, пък дори когато стигнем в Истанбул и там ходим на сервиз да се контролира, превозваме пътници, да видим каква е ситуацията. Всичко беше наред и натам и когато бяхме на сервиза там. Когато има нещо, ни казват веднага да го оправим", поясни собственикът на "Беса Транс".

Беким Хаджиу заяви, че туби с нелегално внесено гориво не е имало в автобуса. Заради щателните проверки на българските граници изключва и варианта пътник да е вкарал лесно запалимо вещество. "Има туби във всеки автобус, те са с вода, всеки автобус трябва да ги има за всеки случай. Това е резервна вода. Строги контроли на влизане в България, багаж, шофьор - всичко какво се носи", уточни Беким Хаджиу.

Собственикът на "Беса транс" описа шофьорите на автобуса като добри и опитни професионалисти, които много пъти са минавали по този маршрут. Спазвали стриктно часовете за почивки. Той твърди, че автобусът има фабрични ограничения и не можел да вдигне повече от 100 км/ч. На въпроса дали автобусът е притежавал всички необходими документи, Беким и адвокатът му заявиха, че на този етап няма да коментират, защото разследването продължава.

"Можем да кажем с категоричност, че фирма Беса транс притежава лиценз за извършване на транспортна дейност на територията на Европа и за извършване на туристическа дейност отново на територията на Република Северна Македония и извън РСМ", заяви адвокатът Любомир Таков.

За фирмата си Беким разказа, че е основана през 2009 година, но от четири години редовно извърша превози до Истанбул. Цената от 80 евро включва път и две нощувки, а всяка екскурзия в рамките на пътуването и услуга се доплаща.

От момента на катастрофата Беким Хаджиу пребивава в България. Наел е жилище, за да е на разположение на разследващите и да съдейства с каквото може. Казва, че е на разположение и на пострадалите. Близките му също са в контакт с роднините на хората от изгорелия автобус.

"Никой не е искал това са се случи. Всеки го знае. Тази трагедия на никого да не му се случи, тъжна, много тъжна трагедия. Не знам какво да кажа още", сподели собственикът на "Беса Транс".

Беким Хаджиу сподели, че не се чувства заплашен от никого.

В същото време прокурор Вилма Рускоска каза пред ТВ Телма, че собственикът на компанията "Беса Транс" е шофирал един от четирите автобуса, пътували на екскурзията в Истанбул.

"Четирите автобуса тръгнали от Турция и преминали границата с България в различен период, тъй като част от пътниците настояли да отидат да пазаруват и това е причината, поради която конвоят се е разделил", каза прокурор Рускоска.

Тя сподели и част от подробностите, за които говорил собственикът на автопревозвача пред прокурорите.

"Собственикът е бил втори шофьор. Той каза, че катастрофиралият автобус е бил след тях. Той и съпругата му били във втория автобус, а децата му пътували в четвъртия, каза Рускоска. - Собственикът беше видимо тревожен и потресен. Попитах го превозвали ли са резервни туби с гориво, а той отговори отрицателно, питах го може ли пътнцитие да са носели нещо, но собственикът категорично отрече."

Той отрекъл също някой от пътниците да е купил пиротехнически средства за Нова година.

Трагедията стана на 31-ия километър на магистрала "Струма" малко след 2 ч. на 23 ноември, близо до разклона за село Боснек. От Турция към Северна Македония са пътували четири автобуса с екскурзианти, като последният от тях се удря в мантинелата и се запалва. 45 са загиналите, сред тях 12 са деца.