11 села в Смолянско продължават да са откъснати от града. Има опасност за всички работещи и преминаващи в района, затова днес беше забранено и на пешеходци да преминават в района.

На спешно заседание в областната администрация бяха набелязани мерки за безопасността на хората и работещите в района.

Експерти геолози и проектанти обсъдиха възможните спешни мерки. Една от тях е изместването на водопровод, който може да е сред причините.

„Най-вероятно всичко е било "капка по капка" и големите снегове 2014-2015 и тази година, дъждовете, които се изсипват, постепенно във времето изветряването, напукванията, земетресенията – всичко по малко е дало отражение, за да се получи това огромно срутище”, каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, цитиран от bTV.

"Свлачището крие неподозирани опасности. Запазването на живота на хората е от първостепенно значение", каза зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.

До училищата в града пътуват 90 ученици. През обходният път през Рудозем и връх Средногорец, пътят им до Смолян се удължава с повече от 50 км.  Деца и възрастни от селата в района минават през свлачището пеша, за да стигнат до училище или до работните си места, което наложи днешната забрана за преминаване през свлачището

Община Смолян заапочна изграждането на обходен път над село Влахово. Багерите работят усилено, за да може да има по-бързо безопасен път за хората. По новия път ще могат да преминават леките автомобили и микробуси до 22 места.

Към този момент няма непосредствена опасност за електропреносните съоръжения в района на свлачището.